Árutojó takarmányok

 

A boltokban megjelenő tojás nagy részét hazánkban termelik meg különböző méretű, tojótyúk telepeken. Ezeken a telepeken a tojótyúkok életciklusa, teljesítménye nagyban különbözik a háztáji gazdaságok tyúkjainak életciklusától és teljesítményétől, ebből következik, hogy a táplálóanyag igényük is eltér.

A tojótyúk tartás egyik alappillére a megfelelően előkészített, végrehajtott jércenevelés. Nem megfelelően táplált jércék a perzisztencia idején, főleg a csúcsán jóval kevesebbet fognak tojni, fertőzésekkel szemben fogékonyabbak lesznek! A tojó időszakban a termelés intenzitása és a termelési időszaknak megfelelően kell takarmányt választani.

A nagyüzemi tojótyúk tartás takarmányozásánál fontos szempont a telep állománynagysága, technikai felszereltség, a könnyen beszerezhető szemes készlet és az elvárt teljesítmény. A Purina takarmányozási programja megoldást nyújt minden termelő számára, hiszen különböző hatékonyságú keveréktakarmányokat illetve premixeket, koncentrátumokat tartalmaz.

 

Szülőpár-takarmányozás

 

A szülőpár tojatás fontos része a biztonságos, az állatok termékenységét és termelését maximálisan kiszolgáló takarmány. A maximalizált termékenységgel és termeléssel a gazdaságosság megtartható és a bevételek növelhetők.