Az elégedett tyúkok otthona

Minden tudnivaló a tojótyúkok ólairól

Kedves Barátaink! Az elégedett tyúkok tulajdonosai, a Purinafalván élő Laci és Zsuzsi ismét visszatértek, hogy megosszák Önökkel titkaikat.

Akárcsak az embereknek, a tyúkoknak is kényelmes otthonra van szükségük. Ez nem más, mint a tyúkól. Ma mindent elárulunk Önnek a tyúkólakról: mi a tyúkól, mi legyen benne, és hogyan védhetjük meg baromfiállományunkat a ragadozókkal és a betegségekkel szemben. Természetesen teendőlistát is adunk arról, hogy mit kell bevásárolnia, illetve elkészítenie, mielőtt hazavinné a madarakat.

Miért fontos a tyúkoknak a tyúkól?

A tyúkok 6-8 hetes koruktól kezdve egész életüket a tyúkólban töltik. A csibék ezt megelőzően a keltetőben vannak, amelyet kényelmesebb a házban tartani.

A madár a tyúkólban alszik, eszik, iszik, tojást rak és olyan szépségápolási műveletekkel foglalatoskodik, mint például a porfürdőzés. Sétálgat a nyitott (udvar) vagy a zárt (kifutó) területen. Ezért különösen fontos, hogy a tyúkól épülete és a kifutó a lehető legmegfelelőbb, legkényelmesebb és leghigiénikusabb legyen.

A tyúkól helyének megválasztása: 4 szabály

1. Csend

A legfontosabb feltétel, hogy a hely csendes legyen, minél távolabb a háztól, a zajos állatok óljaitól és főként az autóutaktól. A zajok megijeszthetik a tyúkokat, ami befolyásolhatja a tojásmennyiséget. E tekintetben első tyúkólunk esetében hibát követtünk el: túl közel helyeztük el a szomszédhoz, aki szeret hangosan zenét hallgatni. A tyúkok nagyon kényelmetlenül érezték magukat és kevesebb tojás volt. Amikor ezt észrevettük, gyorsan építettünk egy új tyúkólat a másik oldalon, ahol sem a házunkból, sem a szomszéd házból származó zajokat nem lehet hallani.

2. Magas hely

Helyezze a tyúkólat dombocskára, hogy esőzések alkalmával vagy a hó olvadásakor ne öntse el a víz. Telkünk természetszerűleg sík területen fekszik, azonban földből vagy kavicsokból mesterséges töltés készíthető, vagy egyszerűen árkot áshatunk a víz elvezetésére. Ismét saját tapasztalat: miután az első tyúkól esetében elkövettük azt a hibát, hogy túl közel helyeztük el a szomszédokhoz, másik helyet választottunk, amely azonban meglehetősen alacsony fekvésű volt – a tyúkok számára ez sem volt igazán kényelmes. Végül kialakítottunk egy dombocskát, és ezen helyeztük el a második tyúkólat. Megtaláltuk a tökéletes megoldást: csendes és magasan is van!

3. Kelet-nyugati tájolás

Válasszon megfelelő elhelyezkedést az égtájakhoz igazodva – minél tovább van világos a tyúkólban, annál jobban tojnak a tyúkok. Ideális megoldás a négyszögletes tyúkól hosszirányban kelet-nyugati tájolással. A legjobb, ha az ajtó kelet, az ablakok pedig dél felé néznek: ekkor a lehető leghosszabb ideig jut napfény az ólba.

4. Kellő nagyságú alapterület

Fontos, hogy a tyúkól tágas legyen, bármennyi madár is éljen benne – öt vagy akár huszonöt. A számolás egyszerű: 1-2 tyúk esetében az ólban legalább 1 négyzetméter, a kifutó tekintetében legalább 3-4 négyzetméter terület szükséges.

A tyúkólak típusai

A tapasztalatlan tyúktulajdonosok egyszerűen elvesznek, ha az interneten információk után kezdenek kutatni: nyári, téli, mobil, helyhez kötött, nyitott vagy zárt kifutóval... Milyen sok lehetőség! Már a tyúkóltípusok felsorolásába is beleszédülünk!

Valójában az egész nagyon egyszerű: a legfontosabb megérteni az alapelveket, amelyek szerint a tyúkólakat csoportosítjuk, ezután kell eldönteni, melyikre is van szükségünk.

Szezonalitás: megkülönböztetünk nyári és téli tyúkólakat.

* A tyúkok a meleg évszakban a nyári tyúkólban élnek. A legegyszerűbb szerkezetről van szó, melynek segítségével megvédheti madarait az esőtől. A hideg évszakban tyúkok tartására nem alkalmas.

* A téli vagy egész évben használható tyúkólakban egész évben tarthatunk baromfit. Speciális, a meleget bent tartó anyagokkal kell szigetelni, fűtéssel és mesterséges fénnyel kell felszerelni.

Helyhez kötöttség: megkülönböztetünk helyhez kötött és mobil tyúkólakat.

* A legtöbb tyúkól helyhez kötött – egy közönséges fix szerkezetről van szó, amely egyetlen helyen található.

* A mobil tyúkólakat rendszerint nagyon kevés tyúk számára tervezték (legfeljebb 10 tyúk). Egy kerekes bódéra hasonlítanak, amely egy jóval nagyobb területet körülölelő fémháló védelmét élvezi – így a csirkék az ólon kívül a hálóval elválasztott területen sétálgathatnak és csipegethetik a füvet.

A mobil és nyári ólakat általában azok használják, akik nyaranta brojlereket tartanak. A tojótyúkok számára azonban egész évben használható, fix, helyhez kötött tyúkól szükséges hőszigeteléssel és mesterséges fénnyel. Ezért amikor tojótyúkoknak szánt tyúkólakról beszélünk, azalatt csak ezt a változatot értjük.

A következő jellemző a kifutó típusa, melyet kedve szerint választhat meg. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei.

Kifutó típusa: nyitott vagy zárt

* A zárt tyúkól egyetlen rendszer: egy helyiség a madarak tartására, valamint egy kifutó mozgáshoz, melyeket egy előtér köt össze. Az ilyen tyúkólak előnye a biztonság: a tyúkok nem tudják elhagyni a kifutót a ragadozók pedig nem juthatnak be.

• A nyílt tyúkól közvetlenül az udvarra nyílik, egy legalább 2 méter magas ráccsal elkerített területre. Ez a megoldás nagyobb mozgásteret biztosít a madarak számára, emellett több friss fűhöz juthatnak. A biztonság szintje ugyanakkor alacsonyabb, és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a tyúkok jelentős mértékben szennyezik a területet, kikaparják a földet és felcsipegetik a füvet.

Kényelem és biztonság a tyúkólakban

Mit tegyünk a tyúkólba, hogy a tyúkok jól érezzék magukat, és tojásokat rakjanak?

Védelem a ragadozókkal szemben

A róka, a nyest, a vadászgörény és a hermelin nem az erdők mesebeli alakjai, hanem tyúkjaink valós ellenségei. Ezért a tyúkólat már az építés alatt védeni kell a ragadozókkal szemben.

Ezek a lépések nem annyira fontosak, ha a teljes területet megbízható kerítés védi – például legalább 50 cm mélyen a földbe temetett, 2 méter magas stabil szerkezet. Azonban még ebben az esetben is jobb gondoskodni a tyúkól fokozottabb védelméről és megerősítéséről.

A falakat fémhálókkal kell megerősíteni, hogy a ragadozó ne juthasson be a falak repedésein. Elhelyezhet fém védőrácsokat és a sarkokat fémmel fedheti be. Annak érdekében, hogy a ragadozók ne hatolhassanak be alulról a tyúkólba, lássa el beton-cement alappal, összezúzott üveg hozzáadásával, és helyezzen a tetejére nagy, kemény köveket. Érdemes a tyúkól körül fémrácsot ásni a földbe.

Gondoskodni kell a kifutó biztonságáról is: a kifutót vagy szabad téri udvart körülvevő rácsot legalább egy ásónyomnyi mélységben kell beásni, körben kővel körülvenni. Ne használjon dróthálót – a drót nyúlik, és a kisebb ragadozók, mint például a menyét vagy a nyest könnyen átférnek a keletkező lyukon.

Legalább havonta ellenőrizze a fémlemezek és -háló állapotát, és szükség esetén cserélje ki a sérült részeket.

Az így épített „barikádok” gondoskodnak tyúkjai biztonságáról és életben tartásáról, és Önt is megkímélik a szükségtelen zűrzavartól és idegeskedéstől.

Szellőzés

A csirkéknek éppúgy szükségük van friss levegőre, mint az embereknek. Ezért fontos gondoskodni az ól jó szellőzéséről.

A tökéletes szellőzés érdekében javasolt, hogy az ól mind a négy oldalán legyenek ablakok, emellett ajánlott szellőzőnyílásokat is elhelyezni a tetőn.

A tyúkól felszerelhető két csőből álló befúvó és elszívó szellőzőrendszerrel is:

* Szerelje a friss levegőt biztosító levegőellátó csövet közelebb a bejárathoz és távol a fészkektől és az ülőrudaktól Az alsó nyílásnak 15-20 cm-re re kell elhelyezkednie a padlótól (mint azt az iskolai fizikaórákról tudjuk, a hideg levegő lefelé áramlik), a felső nyílásnak pedig jelentősen a tető fölé kell nyúlnia. Ajánlatos zárófedelet helyezni rá, hogy az év nagyon hideg időszakaiban zárhassuk a csövet.

• A helyiség másik végében helyezkedik el az elvezető cső: az alsó részének majdnem a plafon alatt kell lennie (mivel a fizika törvényei szerint a meleg levegő felfelé száll, ezt pedig ki kell vezetni), a felső részének pedig 50 centiméterrel a tető legmagasabb pontja felett.

Természetesen ne felejtse el rendszeresen ellenőrizni, hogy minden jól működik-e. Üljön le a padlóra és szagoljon bele a levegőbe. Megfelelő szellőzés és időben végzett takarítás esetén nem szabad ammóniaszagot éreznie.

Fény az ólban

A tyúkok nem szívesen fészkelnek, ha kevés a fény. Ezért, ha egész évben finom házi tojást szeretne fogyasztani, gondoskodjon megfelelő fényről a tyúkólban.

A maximális tojáshozam eléréséhez a tojótyúkok naponta 16 óra napfényt igényelnek. Hány villanykörtére van szüksége? A számot a helyiség területe alapján határozhatja meg: a tyúkólban 30 négyzetméterenként egy 25 wattos égőre vagy egy 9 wattos LED-izzóra van szükség.

A lámpákat nem kell egész nap felkapcsolva hagyni, hiszen a tyúkoknak is kell aludniuk. Fontos ezért éjszakára lekapcsolni a világítást. Kényelmes megoldás automata időzítőket használni, így az alvási ciklus programozható. A technológia betör a tyúkólakba is! :)

Ülőrudak és fészkek

A tyúkok ülőrudakon és fészkekben pihennek. Ezeknek minél tisztábbaknak és kényelmesebbeknek kell lenniük. És természetesen tágasnak is!

Rudakról vagy keresztlécekről van szó. Tyúkonként legalább 30-35 cm ülőrúdnak kell rendelkezésre állnia.

Rúdopció: 60 x 120 cm-es deszka megemelt széles szegéllyel.

Ne használjon műanyag vagy fém ülőrudakat, mivel lábproblémákhoz vagy hideg időben megfázáshoz vezethet, ha a tyúk ilyen rudakon alszik.

Ülőrudak helyett zárt külön fészkeket is készíthetünk a tyúkok számára. Ezek 25-30 x 35-45 x 35-40 cm-es dobozok, amelyekben a tyúkok egyedül pihenhetnek és rakhatnak tojásokat. Néhányan közülük ezt a megoldást részesítik előnyben :)

Porfürdő

A tyúkok is szoktak fürdeni. Nem a szokásos módon, vízben, hanem porban. A porfürdőzés olyan ösztön, amely segíti a madarat saját maga tisztán tartásában. A porfürdőt közvetlenül a tyúkólban is elhelyezhetjük, hogy megelőzzük, hogy a tyúk a kifutó területén rendezze be magának az „üdülőhelyet”, és esetleg zavarja az embereket és a többi madarat.

1. Keressen egy legalább 30 cm mély, 40 cm széles és 60 cm hosszú tálcát.

2. Töltse meg tőzeggel körülbelül a harmadáig. Szükség esetén használhat egyenlő arányban összekeverve homokot, hamut és földet.

3. Csodálja meg, micsoda örömmel időznek majd a tyúkok ebben az improvizált „fürdőben”.

Azonban a porfürdőre nemcsak az élvezet kedvéért van szükség. Védelmet jelent a kullancsokkal és a tetvekkel szemben is. Amennyiben már fennáll ilyen probléma, adjon kovaföldet a porfürdőhöz. Nem szükséges magában kiszórni vagy a levegőbe juttatni – nagyobb mennyiségben káros hatással lehet a légzőszervekre, azonban porral keverve „fürdésre” abszolút biztonságos.