Nyulak többfázisú takarmányozása Purina® takarmánykeverékekkel

2022.10.15.
 

A házi nyulak tenyésztésében elért eredmények közvetlenül függnek a nyulak helyes takarmányozásától. Előző cikkünkben azt vizsgáltuk meg, milyen tápanyagokra van szüksége a nyulaknak, és megállapítottuk, hogy az állatok egyes fejlődési fázisaiban az egyes tápanyagok iránti igényük eltérő. Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogyan biztosítsuk a nyulak megfelelő takarmányozását Purina® tápokkal. 

Rost a nyulak étrendjében

A nyulak takarmányozásában kiemelt helyet foglalnak el a rostok. A rost is szénhidrát, mint a cukrok és a keményítő, de azoknál sokkal nehezebben emészthető és nehezebben szívódik fel. A rost szerepe más: az emésztési folyamatok szabályozása és az egészséges bélflóra támogatása, ezáltal az emésztőszervi zavarok elleni védelem.

Rost a hízónyulak takarmányozásában

A nyúl rostigénye annak korától és élettani állapotától függ; különösen fontos a rost a hízónyulak számára. Nagyon fontos, hogy egyből a leválasztás után megelőzzük az emésztőszervi zavarokat, melyek gyakran okozzák a kisnyulak elhullását. Ebben egy rostféle van a segítségünkre - a lignocellulóz.

Lignocellulóz hiánya esetén a kisnyulaknak rossz az étvágya és lassan nőnek. A megfelelő lignocellulóz-bevitel csökkenti az emésztőszervi zavarok kialakulásának, ezzel együtt pedig az elhullás kockázatát.

Leválasztást követő időszakban a lignocellulóz optimális aránya a takarmányban 18,5 - 20%.

Rost az anyanyulak étrendjében

Az anyanyulak produktivitása számára különösen fontos egy másik rostféle- a semleges detergens rost (angolul neutral detergent fiber - NDF). Megfelelő NDF-bevitel esetén a kisnyulaknak jó a súlygyarapodása szoptatás közben és azután.

Fontos: a szoptató anyanyúl számára elegendő NDF-bevitel a teljes bevitt takarmánymennyiség 30-32%-a; a leválasztott nyulak számára ez a mutató sokkal magasabb.

Miben térnek el egymástól a Purina® nyúltápok?

Amint azt már ebben és az előző cikkben is leírtuk, a legjobb produktivitás érdekében az anyanyulaknak és a kisnyulaknak különböző takarmányra van szükségük. Ahhoz, hogy állataink számára a legjobb takarmányozást biztosíthassuk, a Purina® szakértői kétféle takarmánykeveréket fejlesztettek ki: anyanyulak és hízónyulak részére (10000015724 termékkód), valamint választási nyulak részére (20 kg-os kiszerelés - 10000015725 termékkód, 10 kg-os kiszerelés - 10000015726 termékkód). Ezek alapján állítottuk össze a kétfázisú nyúltakarmányozási programot.

Választási nyúl takarmánykeverék (20 kg-os kiszerelés - 10000015725 termékkód, 10 kg-os kiszerelés - 10000015726 termékkód)