Egészséges reggeli egy vidám naphoz

2022.09.01.

Üdv ismét! Jó reggelt kíván Laci és Zsuzsi, a világ legelégedettebb csirkéinek büszke gazdái. A mai napon arról fogunk beszélni, hogyan is kezdjük a napot, hogy az aktív és produktív legyen. Fantasztikus tojásos recepteket és egészséges reggeli-ötleteket fogunk megosztani veletek, és beszélni fogunk is a tökéletes tojásrántotta titkairól is.

Egy nap tökéletes kezdete

Amikor falura költöztünk, a napi rutinunk jelentősen megváltozott. A városban, mint a legtöbb ember, mindig elfoglaltak voltunk: korán keltünk és későn feküdtünk, igyekeztünk mindent megtenni és mindenhova eljutni. Természetesen az időnket nem töltöttük túl hatékonyan: fáradtak voltunk, gyakran éreztük magunkat kimerültnek és álmosnak.

Falun azonban más az élet. A legfontosabb dolgokat napközben csinálod meg, emellett érdemes egy kis időt a családdal is tölteni szabadidőként, majd pedig korán mész aludni. A vidéki élet jobban igazodik a természet ritmusaihoz: lenyugszik a nap, és elalszanak a csirkék. A csirkék napi rendjéről többet megtudhatsz egyik korábbi cikkünkből.

Most sokkal több dolgot sikerül elvégeznünk rövidebb idő alatt. Úgy építjük fel a napot, hogy minden perc aktív legyen, kora reggeltől kezdve. És már előző este előre megtervezünk mindent.

A reggel az estével kezdődik…

Ahhoz, hogy reggel könnyedén felébredj, a teljes éjszakát át kell aludnod. Az interneten a jó alvás számos titkát megtalálhatjuk, de mi a legfontosabbnak a következő szempontokat tartjuk.

  • A szoba kiszellőztetése lefekvés előtt. Nincs is jobb altató, mint a friss vidéki levegő.
  • Kapcsold ki a tévét és a számítógépet, a tableteket és a telefonokat pedig legkésőbb 30 perccel lefekvés előtt tedd félre. Jobb ilyenkor már könyvet olvasni (akár magadnak, akár a gyereknek) – az olvasás (az elektronikával ellentétben) megnyugtat, és felkészít az alvásra.
  • Igyál egy nyugtató italt: kamilla vagy menta főzet, meleg tej mézzel vagy tojáslikőrrel. Mindhárom lehetőséget szeretjük: gyógyteát - nyáron, forró tejet - amikor fel kell melegedni egy hosszú kinti tartózkodás után, a tojáslikőr pedig egyszerűen egy csodálatos ital, amelyet kedvenc csirkéink finom és egészséges házi tojásaiból készítenek, akiket mindig Purina® tojó takarmánnyal etetünk.
  • Készülj fel a kényelmes reggeli ébredésre: javasoljuk, hogy tegyél egy kancsó friss vizet és poharakat közvetlenül az éjjeliszekrényre, hogy reggel éhgyomorra ihass belőle egy kortyot.

 

Az egészséges reggeli szabályai

Tehát a reggelt egy pohár vízzel kezdjük – közvetlenül ébredés után. Közönséges tiszta vizet iszunk szobahőmérsékleten, adalékanyagok nélkül. Ez segít felébredni és megtisztítani a testet. Körülbelül egy órával ezután már reggelizhetsz is.

A reggeli a legkedveltebb étkezésünk. Korábban, még mikor a városban éltünk mi (felnőttek) nem szerettünk reggelizni, és a lányunk is válogatós volt: nem volt hajlandó semmit enni reggel. Olyan furcsa most visszaemlékezni rá.

Ma már számos egészséges ételt eszünk reggelire: zabkását tejjel vagy vízzel, sajttortákat és rakott burgonyás palacsintákat, zöldségeket, túrót tejföllel vagy bogyós gyümölcsökkel, palacsintát vagy lepényt, kiadós szendvicseket - teljes kiőrlésű kenyérrel és egészséges hússal. Továbbá főtt húst vagy teljesen természetes sonkát, és időnként péksüteményekkel is kényeztetjük magunkat.

Annak érdekében, hogy reggelink ne csak finom, de tápláló is legyen, ragaszkodunk a kiegyensúlyozott összetevőkhöz. A tökéletes reggelinek tartalmaznia kell az alapvető tápanyagokat: fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat. Ezek kombinációja adja az energiát és a jóllakottság érzését. Ezért a szénhidrátban gazdag zabkása mellett együnk fehérjét tartalmazó tojást, a palacsintához adjunk krémsajtot vagy tejfölt, a tükörtojást pedig kenyérrel tálaljuk.

A reggelit egy könnyű, finom fogással kezdjük: kefir vagy natúr joghurt, zabkása vagy tea tejjel. Ez nagyon hasznos az emésztés szempontjából, így a szervezet felkészülhet a tartalmasabb étkezésre. Általában a reggeli végén iszunk feketekávét is, igaz, nem minden nap.

Hagyományos reggeli tojásokkal

Leggyakrabban különféle tojásos ételeket fogyasztunk reggelire. A teljes értékű Purina® tojó takarmánynak köszönhetően, amit csirkéink esznek, nagyon ízletes és egészséges tojásokat tojnak, és annyi van belőle, hogy minden nap elkészítheted a reggeli egy új változatát! A továbbiakban megosztjuk kedvenc reggeli ételeink receptjeit – tojással és tojás nélkül egyaránt.

Könnyed reggeli omlett

Néha nagyon-nagyon korán kell kelnünk. Ekkor a test még nem ébredt fel, és a reggelinek könnyűnek és zsengének kell lennie: zsenge rizs vagy zabkása tejjel plusz egy kis főtt tojás vagy omlett. Ha időhiányban vagyunk, akkor csak lágytojást főzünk (hogy hogyan számoljuk ki a tojásfőzés pontos idejét, azt az egyik korábbi cikkünkben írtuk). De ha van plusz fél óránk, egy tartalmas, sűrű, kiadós omlettet sütünk a sütőben. Télen az immunitás erősítésére mexikói módra főzzük - babbal, csípős és édes paprikával.

A csípős chili paprika egy csodálatos összetevő antibakteriális hatással, amely segít az embereknek és a csirkéknek elkerülni a megfázást.

Sült mexikói omlett

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 6 tojás
  • 300 ml tej
  • 1 db édes paprika
  • 1 db chili paprika
  • 1 doboz babkonzerv
  • Só ízlés szerint
  • Vaj az állag lazításához – ízlés szerint
  • Növényi olaj a sütéshez

A finomra vágott édes és csípős paprikát, a növényi olajban kisütjük, ízlés szerint sózzuk. A tojást és a tejet összekeverjük, hozzáadjuk a babot és a sült paprikát. Fontos: a tojást ne verjük habosra a tejjel – elég csak simára keverni. Vegyünk egy vastag falú formát, és kenjük ki egy darab vajjal. Legfeljebb ¾-ig töltsük meg a formát, mivel az omlett nagyon megemelkedik. 30-40 percig szigorúan csukott ajtónál süssük, 180 fokon, előmelegített sütőben. A sütő ajtaján keresztül ellenőrizzük az állapotát: ha piros kéreg jelenik meg a tetején, akkor az omlett készen áll. Jó étvágyat kívánunk!

 

Európai reggeli sült tojással

A házi tojás olyan csodálatos termék, hogy a legegyszerűbb és legismertebb gyerekkori étel, például tükörtojás is meglepően finom lesz vele. Számunkra az az ideális állapota, ahol a fehérje tökéletesen átsült, míg a sárgája folyékony marad, így friss, enyhén pirított kenyérrel tunkolható. Egy ilyen reggelihez természetesen frissen főzött kávét kell felszolgálni forró tejjel. A legfontosabb, hogy ne rohanj sehova – megengedheted magának, hogy nyugodtan elfogyaszd a reggelit a régi Európa szellemében.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 tojás
  • 8 nagy csiperkegomba
  • Vaj a sütéshez
  • Só ízlés szerint

A gombát apróra vágjuk, megsózzuk, és egy nagy serpenyőben készre sütjük. A gombát félretesszük, a tojásokat a megüresedett helyre törjük, a lángot minimálisra csökkentjük, és fedő nélkül 1 percig sütjük. Ekkor enyhén sózzuk meg a sárgáját. Fedjük le, és alacsony lángon egy további percig sütjük. Vegyük le a tűzről. Ha a fehérje még nem készült el, tartsuk lefedve további legfeljebb 30 másodpercig - a lényeg az, hogy a sárgájának ez idő alatt ne legyen ideje megragadni. Melegen tálaljuk!

 

„English breakfast” – az angol reggeli

Ritkán enni nem egészséges, de néha ez is előfordulhat. Ha előreláthatóan nem fogunk tudni a közeljövőben étkezni, készüljünk egy szuper, gazdag és kiadós angol reggelivel. Kisgyerekeknek ne adjuk – nagyon kalóriadús, kiadós étel a kemény fizikai munkát végző felnőttek számára.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 tojás
  • 4 evőkanál tej
  • 8 kolbász
  • 200 g fehérkolbász
  • 200 g sonka
  • 4 nagy paradicsom
  • 200 g of bab paradicsomos mártásban
  • 8 szelet kenyér
  • 80 g vaj
  • Növényi olaj a sütéshez

A kolbászokat megsütjük, majd a félbevágott paradicsomokkal együtt 10 percig sütjük a sütőben. Külön megsütjük a fehérkolbász darabokat, a vékony sonkaszeleteket, és a babot. A kenyeret egy serpenyőben pirítsuk meg. A tojásokat a tejjel felverjük, picit megsózzuk, és időnként megkevergetve megpirítjuk a rántottát. Minden tányérra tegyünk egy darab kész omlettet, 2 kolbászt, 2 fél paradicsomot, sonkát, kolbászt, és babot paradicsomszószban. Külön tálaljuk a kenyeret, a vajat és a teát tejjel.

 

Déli reggeli – tojás zöldségekkel

Ezek a reggelik sok zöldet, zöldséget és aromás fűszernövényt tartalmaznak, így a nyárra emlékeztetnek, és természetesen vitaminokban is gazdagok. Az év bármely szakában főzhetjük, mert nyáron lefagyaszthatjuk a szezonális zöldségeket és házi konzerveket is készíthetünk belőlük, de a zöldségek egész évben megteremnek az ablakpárkányon lévő cserepekben is.

 

Shakshuka (Közel-Keleti tojásrántotta paradicsommal)

A Shakshuka egy tojásrántotta zöldségekkel, amelyet hagyományosan reggelire szolgálnak fel Izraelben és sok arab országban. Nagyon egyszerűen elkészíthető, a paradicsom, a fűszerek és a sajt kombinációja pedig a déli nyár egyedi ízét adja.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 tojás
  • 1 hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 400 g paradicsom (friss, vagy hámozott)
  • Fűszerek: koriander, paprika, kömény, chili paprika
  • 5-6 evőkanál víz
  • 2 szár póréhagyma, petrezselyem, koriander zöldje
  • Sózott sajt a találáshoz
  • Só, bors
  • 1 teáskanál cukor

Az olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon felmelegítjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és 5 percig pirítjuk. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, paradicsomot- Ha savanyú, egy kis cukrot is. Adjuk hozzá az őrölt fűszereket, valamint a sót és a borsot. Lefedve 5 percig főzzük, időnként megkeverve. Vegyük le a fedőt, és keverés közben adjunk hozzá vizet. Készítsünk mélyítéseket és törjük bele a tojásokat. Csökkentsük a hőmérsékletet közepesre, és fedjük le 3-5 percig. Ha kész a tojás, a sárgáját sóval és borssal ízesítjük.

 

Török omlett

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 tojás
  • 3 nagy paradicsom
  • 1 nagy édespaprika
  • 1 hagyma
  • ½ csípőspaprika
  • Oregánó, kakukkfű vagy majoránna, szárított vagy friss
  • Olívaolaj a sütéshez
  • Só ízlés szerint
  • Őrölt feketebors ízlés szerint

A hagymát olívaolajon illatosra pirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott édes paprikát és chili paprikát, majd a felkockázott paradicsomot, a szárított fűszereket, sózzuk, és 7-8 percig pároljuk. A tojásokat törjük fel egy serpenyőbe a zöldségekkel, és enyhén keverjük meg egy főzőkanállal, hogy a sárgája megtörjön. Ízlés szerint borsozzuk, és főzzük további 3 percig, majd tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

 

Azerbajdzsáni sült omlett spenóttal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 tojás
  • Egy közepes csokor friss koriander (50 g)
  • Egy közepes csokor friss petrezselyem (50 g)
  • Egy közepes csokor friss metélőhagyma (50 g)
  • Egy kis csokor friss menta (30 g)
  • 100 g spenót – friss vagy fagyasztott
  • 300 g natúr joghurt vagy tejföl
  • Szárított kakukkfű, ízlés szerint
  • 400 g paradicsom
  • 50 g vaj

A zöldségeket finomra vágjuk. A tojást felverjük a joghurttal, sózzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, összekeverjük az apróra vágott fűszernövényekkel. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beleöntjük a tojás-fűszerkeveréket, a meghámozott és apróra vágott paradicsomot, meglocsoljuk olívaolajjal és enyhén megsózzuk. Sütőben 10-15 percig sütjük. A tükörtojást forrón tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

 

Ez csak egy kis része a számos tojásételünknek, amelyet egy ízletes, egészséges és tápláló reggelihez készíthetünk.

És persze, hogy mindig legyen nagy, finom tojás az új kulináris remekművekhez, ne feledjünk el gondoskodni a tyúkokról is: vásárold meg Purina® tojó tápot valamelyik Purina® márkaboltban.