Téli családi kikapcsolódás vidéken

2022.12.28.

 

Barátaink, üdvözlünk mindenkit a téli, havas Purinafalvából. Ismét itt van Laci és Zsuzsi, és persze az elégedett tyúkok. Boldog új évet! Vége a hangos ünnepeknek, elkezdődtek a hétköznapok természetesen rengeteg munkával, azonban mindig lesz helye kikapcsolódásnak és meghitt beszélgetéseknek a családdal és szeretteinkkel. Ebben a cikkben eláruljuk, mi jelenthet télen kikapcsolódást gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Grillezés télen

A grillezés a kedvenc családi foglalatosságunk, de nemcsak nyáron, hanem télen is! Legyünk őszinték: a téli grillezés semmivel sem rosszabb, mint ha egy nyári estén sütögetünk az udvaron. Néhány titkot azonban tudniuk kell...

Nem használunk szenet – csak tűzifán grillezünk. Fontos nagyon jól kiszárítani a fát. Hogy a lehető legszárazabb legyen, kicsit megégetjük a kandallóban.

Gyújtófolyadék helyett finomított napraforgóolajat használunk. Jól ég, természetes összetételű, nincs kellemetlen szaga, ezért bőven használhatunk belőle.

Nyársak helyett rostélyt használunk – erre vékonyabb szeleteket helyezhetünk, így gyorsabban megsül az étel.

Télen kizárólag halat grillezünk. Vörös halat használunk – könnyen süthető, gyorsan elkészül, és természetesen nagyon finom!

Néha pedig hal helyett egyszerűen csak kolbászt vagy virslit grillezünk – ezek is hamar elkészülnek.

 

Grillezett vörös hal

• 1 citrom

• 80 ml olívaolaj

• só ízlés szerint

• szárított fűszerek halhoz

Elkészítés

* Vágjuk a halat nem túl vastag darabokra.

* Keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet, a sót és a fűszereket, öntsük a keveréket a haldarabokra és hagyjuk állni 30-40 percig.

* Helyezzük a haldarabokat a grillre és süssük mindkét oldalukon 5-7 percig.

* Jó étvágyat!

Festett mézeskalács

Sok gyerek szomorú, amikor hirtelen vége szakad az ünnepeknek – tegnap még mindenki jól érezte magát a karácsonyfa alatt, látogatóba ment és jól szórakozott, most viszont jönnek a megszokott hétköznapok... De miért is ne vigyünk magunkkal a hétköznapokba is egy kis szilveszteri hangulatot? Nagyszerű program januári estékre, ha mézeskalácsot sütünk és színes mázzal díszítjük. Szeretett tyúkjai házi tojásainak köszönhetően a mézeskalács különösen finom lesz.

Mézeskalács

• 400 g liszt

• 3 tojás

• 100 g cukor

• 200 g méz

• 200 g vaj

• 1 citrom

• 1 teáskanál szódabikarbóna

• őrölt fűszerek (fahéj, kardamom, szegfűszeg) ízlés szerint

• só ízlés szerint

Elkészítés

* Dolgozzuk ki a tojássárgáját a cukorral, és verjünk habot a tojásfehérjéből. Olvasszuk fel a vajat és keverjük össze a mézzel.

* Keverjük össze, és adjunk hozzá reszelt citromhéjat. Fokozatosan adjuk hozzá az összes lisztet, és gyúrjunk sűrű tésztát. Pihentessük 2 órán át a hűtőszekrényben.

* Nyújtsuk ki, majd szaggassunk belőle formákat. Süssük 180 °C-on 10-15 percig.

* Várjuk meg, amíg teljesen kihűl.

* Díszítsük mázzal a kihűlt mézeskalácsot.

Mézeskalácsmáz

Figyelem! A mázhoz nyers tojást használunk, a legjobb választás az ellenőrzött takarmánnyal, például Purina® tojó táppal etetett egészséges tyúkok házi tojása.

• 1 tojásfehérje

• 300 g porcukor

• víz vagy folyadék színezéshez (bogyós gyümölcsök leve, répalé vagy hideg erős kávé)

Elkészítés

* Hűtsük le a tojást.

* Óvatosan válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját.

* Szitáljuk át a porcukrot és adjuk hozzá a tojásfehérjét.

* Verjük addig, amíg homogén, sűrű, fényes masszát nem kapunk.

* A kész mázat helyezzük 10 percre a hűtőszekrénybe.

A mézeskalács díszítése

Most pedig kezdődik a varázslat – megfestjük a mézeskalácsot!

Először megnézzük, mennyire sűrű a máz. Sűrű mázzal bonyolult mintákat is rajzolhatunk, ha viszont folyósabb az állaga, akkor a mézeskalács teljes felületét vonhatjuk be egy vagy két színnel.

A folyósabb állagot hígítással érhetjük el: ha vizet adunk hozzá, a máz hófehér marad, színezéshez pedig használhatunk répalevet vagy bogyós gyümölcsök levét.

Az áfonya kék, a fekete ribizli lila, a málna pedig rózsaszínű árnyalatot ad a máznak. Kellemes barna szín érhető el, ha hideg erős kávét adunk a mázhoz.

Tegyük a mázat nyomózsákba – ehelyett használhatunk közönséges műanyag zacskót is, melynek levágjuk a sarkát – és vonjuk be teljesen a felületet vagy rajzoljunk mintákat kedvünk szerint.

A megfestett mézeskalácsot hagyjuk éjszaka megszáradni – gyönyörű és finom teasütemények várnak majd minket a következő reggelen.

Tyúkok tojáshéjból

Rengeteg tojást fogyasztunk, a tyúkok örömmel kényeztetnek el bennünket velük – végül is mindent meg is teszünk ezért: egészséges és kiegyensúlyozott étrendet biztosítunk számukra, rendben tartjuk a tyúkólat és a szórakozásról is gondoskodunk, nehogy a tojótyúkok elunják magukat a téli időszakban (előző cikkünkben írtunk a téli szórakozásokról). De a tojás nem csupán egy finom étel. A tojáshéj is fontos: szerkezete nagyon erős és homogén – köszönhetően a Purina® tojó takarmányban található kalciumnak. A héjakból csodálatos tárgyakat készíthetünk együtt a gyerekekkel – vagy a gyerekek maguk is elkészthetik ezeket kis szülői segítséggel. Az alábbiakban bemutatott technikákhoz fehér tojásokat kell használni, mert a héjat be kell majd színezni.

Tyúk egész tojásból