Téli családi kikapcsolódás vidéken
2022.12.28.
Barátaink, üdvözlünk mindenkit a téli, havas Purinafalvából. Ismét itt van Laci és Zsuzsi, és persze az elégedett tyúkok. Boldog új évet! Vége a hangos ünnepeknek, elkezdődtek a hétköznapok természetesen rengeteg munkával, azonban mindig lesz helye kikapcsolódásnak és meghitt beszélgetéseknek a családdal és szeretteinkkel. Ebben a cikkben eláruljuk, mi jelenthet télen kikapcsolódást gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Grillezés télen
A grillezés a kedvenc családi foglalatosságunk, de nemcsak nyáron, hanem télen is! Legyünk őszinték: a téli grillezés semmivel sem rosszabb, mint ha egy nyári estén sütögetünk az udvaron. Néhány titkot azonban tudniuk kell...
Nem használunk szenet – csak tűzifán grillezünk. Fontos nagyon jól kiszárítani a fát. Hogy a lehető legszárazabb legyen, kicsit megégetjük a kandallóban.
Gyújtófolyadék helyett finomított napraforgóolajat használunk. Jól ég, természetes összetételű, nincs kellemetlen szaga, ezért bőven használhatunk belőle.
Nyársak helyett rostélyt használunk – erre vékonyabb szeleteket helyezhetünk, így gyorsabban megsül az étel.
Télen kizárólag halat grillezünk. Vörös halat használunk – könnyen süthető, gyorsan elkészül, és természetesen nagyon finom!
Néha pedig hal helyett egyszerűen csak kolbászt vagy virslit grillezünk – ezek is hamar elkészülnek.
Grillezett vörös hal
• 1 citrom
• 80 ml olívaolaj
• só ízlés szerint
• szárított fűszerek halhoz
Elkészítés
* Vágjuk a halat nem túl vastag darabokra.
* Keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet, a sót és a fűszereket, öntsük a keveréket a haldarabokra és hagyjuk állni 30-40 percig.
* Helyezzük a haldarabokat a grillre és süssük mindkét oldalukon 5-7 percig.
* Jó étvágyat!
Festett mézeskalács
Sok gyerek szomorú, amikor hirtelen vége szakad az ünnepeknek – tegnap még mindenki jól érezte magát a karácsonyfa alatt, látogatóba ment és jól szórakozott, most viszont jönnek a megszokott hétköznapok... De miért is ne vigyünk magunkkal a hétköznapokba is egy kis szilveszteri hangulatot? Nagyszerű program januári estékre, ha mézeskalácsot sütünk és színes mázzal díszítjük. Szeretett tyúkjai házi tojásainak köszönhetően a mézeskalács különösen finom lesz.
Mézeskalács
• 400 g liszt
• 3 tojás
• 100 g cukor
• 200 g méz
• 200 g vaj
• 1 citrom
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• őrölt fűszerek (fahéj, kardamom, szegfűszeg) ízlés szerint
• só ízlés szerint
Elkészítés
* Dolgozzuk ki a tojássárgáját a cukorral, és verjünk habot a tojásfehérjéből. Olvasszuk fel a vajat és keverjük össze a mézzel.
* Keverjük össze, és adjunk hozzá reszelt citromhéjat. Fokozatosan adjuk hozzá az összes lisztet, és gyúrjunk sűrű tésztát. Pihentessük 2 órán át a hűtőszekrényben.
* Nyújtsuk ki, majd szaggassunk belőle formákat. Süssük 180 °C-on 10-15 percig.
* Várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
* Díszítsük mázzal a kihűlt mézeskalácsot.
Mézeskalácsmáz
Figyelem! A mázhoz nyers tojást használunk, a legjobb választás az ellenőrzött takarmánnyal, például Purina® tojó táppal etetett egészséges tyúkok házi tojása.
• 1 tojásfehérje
• 300 g porcukor
• víz vagy folyadék színezéshez (bogyós gyümölcsök leve, répalé vagy hideg erős kávé)
Elkészítés
* Hűtsük le a tojást.
* Óvatosan válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját.
* Szitáljuk át a porcukrot és adjuk hozzá a tojásfehérjét.
* Verjük addig, amíg homogén, sűrű, fényes masszát nem kapunk.
* A kész mázat helyezzük 10 percre a hűtőszekrénybe.
A mézeskalács díszítése
Most pedig kezdődik a varázslat – megfestjük a mézeskalácsot!
Először megnézzük, mennyire sűrű a máz. Sűrű mázzal bonyolult mintákat is rajzolhatunk, ha viszont folyósabb az állaga, akkor a mézeskalács teljes felületét vonhatjuk be egy vagy két színnel.
A folyósabb állagot hígítással érhetjük el: ha vizet adunk hozzá, a máz hófehér marad, színezéshez pedig használhatunk répalevet vagy bogyós gyümölcsök levét.
Az áfonya kék, a fekete ribizli lila, a málna pedig rózsaszínű árnyalatot ad a máznak. Kellemes barna szín érhető el, ha hideg erős kávét adunk a mázhoz.
Tegyük a mázat nyomózsákba – ehelyett használhatunk közönséges műanyag zacskót is, melynek levágjuk a sarkát – és vonjuk be teljesen a felületet vagy rajzoljunk mintákat kedvünk szerint.
A megfestett mézeskalácsot hagyjuk éjszaka megszáradni – gyönyörű és finom teasütemények várnak majd minket a következő reggelen.
Tyúkok tojáshéjból
Rengeteg tojást fogyasztunk, a tyúkok örömmel kényeztetnek el bennünket velük – végül is mindent meg is teszünk ezért: egészséges és kiegyensúlyozott étrendet biztosítunk számukra, rendben tartjuk a tyúkólat és a szórakozásról is gondoskodunk, nehogy a tojótyúkok elunják magukat a téli időszakban (előző cikkünkben írtunk a téli szórakozásokról). De a tojás nem csupán egy finom étel. A tojáshéj is fontos: szerkezete nagyon erős és homogén – köszönhetően a Purina® tojó takarmányban található kalciumnak. A héjakból csodálatos tárgyakat készíthetünk együtt a gyerekekkel – vagy a gyerekek maguk is elkészthetik ezeket kis szülői segítséggel. Az alábbiakban bemutatott technikákhoz fehér tojásokat kell használni, mert a héjat be kell majd színezni.
Tyúk egész tojásból