A családi boldogság a tyúktojásokkal kezdődik

2022.03.15.

Ismét itt vagyunk! A Purinafalván élő Laci és Zsuzsi visszatért. Ígéretünkhöz híven új cikkekkel jelentkezünk. Most elsősorban a tojásokról fogunk beszélni, és persze a boldogság titkairól.

Most pedig folytatjuk a történetet. Régóta tudjuk, hogy az elégedett tyúkok és a finom tojások nem csupán tyúkokat és tojásokat jelentenek: egy egész életmódról van szó, amelyet nagyon szeretünk és szeretnénk másokkal is megosztani.

Régen a „Kezdjük a legelején” beszédfordulat helyett azt mondták: „Kezdjük egy tojással”. Esetünkben ez egy meglepően pontos kifejezés. Boldog életünk Purinafalván tényleg egy tojással kezdődött. 15 évvel ezelőtt eldöntöttük, hogy igazi házi tojásokat szeretnénk fogyasztani, így tyúkokat vásároltunk. Amikor először tojásokat raktak, rájöttünk, hogy ezentúl ez mindig így lesz!

Mára már minden napunk a tojásokkal kezdődik. A gyerekek már ébredéskor veszekedni kezdenek azon, hogy ki a soros, aki tojást hoz az ólból. Mindegyikük menni akar, a szabály azonban szigorú: csak egyikük mehet az ólba, nehogy megrémisszék a tyúkokat.

Egyébként pedig leggyakrabban tojást reggelizünk – azokat, amelyeket a gyerekek épp akkor gyűjtöttek. Persze nem csak tojásból áll a reggeli. Nagyon szeretjük még a zabkását vagy a házi kenyeret friss vajjal... A családban mindenkinek van kedvence, amit ő készít a legjobban – mindannyiunk nagy örömére. Végtére is fontos, hogy változatosan étkezzünk.

A tojás könnyen emészthető fehérjeforrás

 

A mondás szerint az vagy, amit megeszel. Az étel a szervezet építőanyaga, ezért fontos a teljes értékű táplálkozás, és az elegendő mennyiségű fehérje bevitele. Ebből épülnek fel az izmok, és amennyiben étrendünk nem tartalmazza kellő mennyiségben, a szervezet legyengül és nehezen birkózik meg a megterheléssel. Nagyon fontos, hogy minden, vagy szinte minden étkezésünk tartalmazzon fehérjét.

Fehérjeforrások az állati eredetű termékek: húsok, halak, tej és tejtermékek (sajt, túró), tojás. Nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét néhány növényi eredetű termék is, például a hüvelyesek és a hajdina.

Fontos, hogy a fehérje különböző ételekből kerüljön a szervezetbe. Mindegyik fehérjeforrásnak megvannak az előnyei, illetve a hátrányai, ezért az étrendnek változatosnak kell lennie.

A legtöbb fehérje a húsban található, azonban az ilyen fehérjék nehezen emészthetők. A hús, különösen a vörös hús (marha, bárány, sertés, szárnyasok combja) nehéz étel, ezért a gyermekek, vagy például betegség következtében legyengültek étrendje nem tanácsos, hogy túl sokat tartalmazzon belőle.

A tejben és a tejtermékekben könnyen emészthető fehérjék találhatók. Tartalmaznak azonban nehezen emészthető fehérjét is, a kazeint, amely emésztési problémákat okozhat. Emellett a kor előrehaladtával szinte mindenki érzékennyé válik a tejben lévő laktózra, ezért oda kell figyelni a tejtermékek mennyiségére is.

A növények – például a hüvelyesek és a gabonafélék – is tartalmaznak fehérjéket, azonban ezek nem teljes értékűek: a szervezet számára szükséges aminosavaknak csak egy részét tartalmazzák, a többit más forrásból kell pótolni.

A tojásban található legteljesebb értékű és legkönnyebben emészthető fehérje az albumin, vagy egyszerűen a tojásfehérje. Tökéletesen felszívódik a szervezetben és minden szükséges aminosavat tartalmaz. Ezek között a leghasznosabb a lecitin, amely támogatja a máj egészségét, és segít az ételekből származó „rossz” koleszterin ártalmatlanításában.

A tojás, mint a vitaminok, mikro- és makroelemek forrása

A szervezetet felépítő fehérjék mellett a tojás sok egyéb számunkra szükséges anyagot is tartalmaz – ezek közül a legtöbb a tojássárgájában található.

Egyik korábbi cikkünkben részletesen leírtuk, hogyan keletkezik a tojás. A sárgája lényegében a tyúk megtermékenyítetlen petesejtje, melyből megtermékenyítés esetén csibe fejlődne. Ez azt jelenti, hogy a tojássárgája mindent tartalmaz, ami egy élő szervezet fejlődéséhez szükséges.

A tojássárgája fogyasztásakor számos hasznos anyag kerül a szervezetünkbe.