A családi boldogság a tyúktojásokkal kezdődik
2022.03.15.
Ismét itt vagyunk! A Purinafalván élő Laci és Zsuzsi visszatért. Ígéretünkhöz híven új cikkekkel jelentkezünk. Most elsősorban a tojásokról fogunk beszélni, és persze a boldogság titkairól.
Most pedig folytatjuk a történetet. Régóta tudjuk, hogy az elégedett tyúkok és a finom tojások nem csupán tyúkokat és tojásokat jelentenek: egy egész életmódról van szó, amelyet nagyon szeretünk és szeretnénk másokkal is megosztani.
Régen a „Kezdjük a legelején” beszédfordulat helyett azt mondták: „Kezdjük egy tojással”. Esetünkben ez egy meglepően pontos kifejezés. Boldog életünk Purinafalván tényleg egy tojással kezdődött. 15 évvel ezelőtt eldöntöttük, hogy igazi házi tojásokat szeretnénk fogyasztani, így tyúkokat vásároltunk. Amikor először tojásokat raktak, rájöttünk, hogy ezentúl ez mindig így lesz!
Mára már minden napunk a tojásokkal kezdődik. A gyerekek már ébredéskor veszekedni kezdenek azon, hogy ki a soros, aki tojást hoz az ólból. Mindegyikük menni akar, a szabály azonban szigorú: csak egyikük mehet az ólba, nehogy megrémisszék a tyúkokat.
Egyébként pedig leggyakrabban tojást reggelizünk – azokat, amelyeket a gyerekek épp akkor gyűjtöttek. Persze nem csak tojásból áll a reggeli. Nagyon szeretjük még a zabkását vagy a házi kenyeret friss vajjal... A családban mindenkinek van kedvence, amit ő készít a legjobban – mindannyiunk nagy örömére. Végtére is fontos, hogy változatosan étkezzünk.
A tojás könnyen emészthető fehérjeforrás
A mondás szerint az vagy, amit megeszel. Az étel a szervezet építőanyaga, ezért fontos a teljes értékű táplálkozás, és az elegendő mennyiségű fehérje bevitele. Ebből épülnek fel az izmok, és amennyiben étrendünk nem tartalmazza kellő mennyiségben, a szervezet legyengül és nehezen birkózik meg a megterheléssel. Nagyon fontos, hogy minden, vagy szinte minden étkezésünk tartalmazzon fehérjét.
Fehérjeforrások az állati eredetű termékek: húsok, halak, tej és tejtermékek (sajt, túró), tojás. Nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét néhány növényi eredetű termék is, például a hüvelyesek és a hajdina.
Fontos, hogy a fehérje különböző ételekből kerüljön a szervezetbe. Mindegyik fehérjeforrásnak megvannak az előnyei, illetve a hátrányai, ezért az étrendnek változatosnak kell lennie.
A legtöbb fehérje a húsban található, azonban az ilyen fehérjék nehezen emészthetők. A hús, különösen a vörös hús (marha, bárány, sertés, szárnyasok combja) nehéz étel, ezért a gyermekek, vagy például betegség következtében legyengültek étrendje nem tanácsos, hogy túl sokat tartalmazzon belőle.
A tejben és a tejtermékekben könnyen emészthető fehérjék találhatók. Tartalmaznak azonban nehezen emészthető fehérjét is, a kazeint, amely emésztési problémákat okozhat. Emellett a kor előrehaladtával szinte mindenki érzékennyé válik a tejben lévő laktózra, ezért oda kell figyelni a tejtermékek mennyiségére is.
A növények – például a hüvelyesek és a gabonafélék – is tartalmaznak fehérjéket, azonban ezek nem teljes értékűek: a szervezet számára szükséges aminosavaknak csak egy részét tartalmazzák, a többit más forrásból kell pótolni.
A tojásban található legteljesebb értékű és legkönnyebben emészthető fehérje az albumin, vagy egyszerűen a tojásfehérje. Tökéletesen felszívódik a szervezetben és minden szükséges aminosavat tartalmaz. Ezek között a leghasznosabb a lecitin, amely támogatja a máj egészségét, és segít az ételekből származó „rossz” koleszterin ártalmatlanításában.
A tojás, mint a vitaminok, mikro- és makroelemek forrása
A szervezetet felépítő fehérjék mellett a tojás sok egyéb számunkra szükséges anyagot is tartalmaz – ezek közül a legtöbb a tojássárgájában található.
Egyik korábbi cikkünkben részletesen leírtuk, hogyan keletkezik a tojás. A sárgája lényegében a tyúk megtermékenyítetlen petesejtje, melyből megtermékenyítés esetén csibe fejlődne. Ez azt jelenti, hogy a tojássárgája mindent tartalmaz, ami egy élő szervezet fejlődéséhez szükséges.
A tojássárgája fogyasztásakor számos hasznos anyag kerül a szervezetünkbe.
* Omega-3 polibázisos telítetlen zsírsavak – segítenek a stressz leküzdésében
* Folsav – segít a vérszegénység megelőzésében és felelős a bőr regenerációjáért
* K-, E-, B12-vitaminok – az öregedés megelőzésében játszanak szerepet
* A-vitamin és karotinoidok – javítják a látást
* Kolin – jót tesz a májnak
* Foszfor – javítja a szellemi aktivitást
* Kalcium – erősíti a csontokat
A tojássárgájában található tápanyagok mennyisége szorosan összefügg azzal, hogy mit fogyasztott a tyúk. A boltban vásárolt tojásnál ezt nem tudjuk, a házi tojás esetében viszont mi határozzuk meg a táplálást.
A tojótyúkok étrendjében például olyan anyagoknak kell szerepelniük, mint a kukorica, amelyek karotinoidokat tartalmaznak, az omega-3 zsírsavban gazdag napraforgómagok, a teljes aminosavkészletet tartalmazó szója, amely csökkenti az antibiotikumok használatának szükségességét... Így a legegészségesebb és legfinomabb házi tojást kapja, 80 grammnyi igazi hasznot!
Milyen formában fogyasszuk a tojást?
A tojást számos különböző módon készíthetjük el: megfőzve, serpenyőben sütve tükörtojásként vagy omlettként, sütve, magában vagy tej, zöldségek és fűszerek hozzáadásával.
A főzési idő szerint a főtt tojás három fajtátát különböztetjük meg:
- lágytojás – enyhén összesűrűsödött fehérje és teljesen folyékony sárgája. Mindössze 3-4 percig főzzük.
- a tojásokat 5-6 percig zacskóban főzzük – a fehérje megfő, a sárgája pedig félig folyékony állapotban marad.
- keménytojás – mind a fehérje, mind pedig a sárgája teljesen megfő. A keménytojást nem szabad 10 percnél tovább főzni, különben nem szívódik fel megfelelően és emésztési problémákat okoz.
Minden tojásfőzési módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai, van azonban két általános szabály:
(1) a főtt tojás egészségesebb a tükörtojásnál: a bennük található tápanyagok 90%-kal könnyebben szívódnak fel;
(2) minél rövidebb ideig főzzük a tojást, annál jobb: a fehérje ekkor szívódik fel a legkönnyebben és nincs idő arra, hogy a magas hőmérséklet a vitaminok és az ásványi anyagok lebomlását okozza. Ezért a legjobb a lágytojás: könnyen emészthető, nem terheli meg a gyomrot, így az emésztőrendszeri megbetegedésekben szenvedők is fogyaszthatják.
Sajnos amennyiben a tojást boltban vásárolja, nem jó, ha lágyra főzi – ebben az esetben megfelelően meg kell főznie, hogy az esetlegesen a tojásban lévő baktériumok elpusztuljanak. Végül is a tyúkok bizonyos fertőző betegségei az emberekre is veszélyesek.
Ha a tojásokat úgy szeretné elkészíteni, hogy a legkedvezőbb hatást élvezhesse, mindig házi tojásokat használjon, amelyek esetében tisztában van a tyúkok egészségi állapotával. Ebben segít a Purina® tojótakarmány: olyan fitogéneket tartalmaz, amelyek minimálisra csökkentik a fertőzések kockázatát, így tyúkjai egészségesek lesznek, tojásaik pedig tökéletesen biztonságosan fogyaszthatók.
Tojás: korlátozások
Korábban már említettük, milyen fontos a változatos étrend. Azonban még a legkedvezőbb hatású termék sem fogyasztható korlátlan mennyiségben. A tojás esetében is vannak határok.
- Allergia vagy intolerancia: vannak, akik nem fogyaszthatnak tojást – szerencsére ez meglehetősen ritkán fordul elő. Ráadásul van két jó hírünk is.
Az első: ha szervezete a tojásfehérjét nem tolerálja, próbálja meg a sárgáját. A tojássárgája esetében az allergiás reakciók előfordulása 50-szer ritkább.
A második: ha allergiás a bolti tojásra, az nem jelenti azt, hogy a házi tojásra is az. Előfordulhat, hogy szervezetében a baromfigazdaságban alkalmazott takarmány összetevői, vagy a nagyobb gazdaságokban gyakran használt antibiotikumok okoznak allergiás reakciót.
Lehet, hogy érdemes megpróbálnia olyan tyúkok házi tojását, amelyeket nem gyógyszereznek és olyan kiegyensúlyozott, egészséges takarmányt kapnak, mint a Purina® tojótakarmány.
- Magas koleszterinszint. A tojássárgája koleszterint tartalmaz. Ez nem jelent veszélyt azok számára, akiknek normális a koleszterinszintjük, azonban megemelkedett érték estén a tojássárgája fogyasztását heti 2-3 alkalomra kell korlátozni. A tojásfehérje viszont korlátlan mennyiségben fogyasztható. Készítsen például hagyományos omlett helyett csak fehérjéből omlettet.
A következő cikkekben is a tojásokról, a tyúkokról és a családi boldogságról lesz szó. Még több receptet osztunk meg, ötleteket adunk tojásos és tojás nélküli reggelikhez, beszélünk a tojás szerepéről a tésztában, és nem maradnak ki a tojásos édességek sem.
Maradjon velünk, rengeteg érdekességet megtudhat!