Hogyan neveljünk egészséges brojler csirkét. A betegségekről és azok megelőzéséről, valamint arról, hogyan kezdjük el azok kezelését a lehető legkorábban

2022.08.01.

Azok a gazdák, akik régóta nevelnek brojler csirkéket, tudják, hogy milyen fontos megőrizni az állatok egészségét. A nem megfelelő gondozás betegségekhez vezethet, melyek negatívan befolyásolják a végeredményt. Ebben a cikkben a brojlerek jellemző betegségeiről számolunk be, valamint arról, hogyan előzzük meg őket, továbbá szót ejtünk a csirkék oltásáról és a gyógyszermentes kezelés lehetőségeiről.

A brojler csirkék 12 legelterjedtebb betegsége

Aszpergillózis

Ez egy csibéknél előforduló gombás megbetegedés. Legfőbb tünetei - nehézlégzés és hasmenés. A betegség megjelenési valószínűségét növeli a szennyezett alom és a kiegyensúlyozatlan takarmányozás. Megelőzés: a csirkeól megfelelő előkészítése fogadás előtt megfelelő indító takarmányozás, az alom rendszeres cseréje és fertőtlenítése. Amennyiben beteg csirkéket észlelünk, azokat selejtezzük, a többi csirkét a helyiséggel együtt klór-terpentinnel fertőtlenítjük.

Baromfi tífusz

Salmonella baktérium okozza. Egy hetes korig heveny formában jelentkezik, mely a csibék tömeges elhullását okozza; idősebb korú csibéknél idült formában jelenik meg, tünetei: hasmenés, véres ürülék, sántítás, ízületi dagadás, lellassult tollnövekedés. Azoknál a csirkéknél, melyeknél a betegség idült formában jelentkezik, 5 napos antibiotikumos- és kokcidiosztatikum-kúrát alkalmaznak.

Kolibakteriózis

3-14 napos korban jelentkezik, a baromfi legjellemzőbb kórokozója, a Escherichia coli baktérium (kólibaktérium) okozza. A megbetegedés kockázatát az állatok meghűlése, valamint az istálló szennyezettsége egyaránt növeli. Tünetek: étvágycsökkenés, szemgyulladás, vizes széklet/ hasmenés, összeragadt tollazat a kloáka körül. Kezelése mikrobaölő gyógyszerekkel lehetséges. Egyetlen megelőzési mód létezik - megfelelő hőmérsékleti körülmények biztosítása és az istálló tisztántartása.

Marek betegség

Egy hónapos kor után fordul elő. Vírusos megbetegedés okozza, mely ellen nincs gyógyszer. Tünetei: hasmenés, súlycsökkenés, bénulás. Az adott betegség ellen nincs gyógyszer. Amennyiben az állomány 10%-nál jelentkezik, az egész állományt meg kell semmisíteni, a gazdaság vesztegzár alá kerül. Az egyetlen megelőzési módszer - oltás 1 napos korban, mely immunitást biztosít, ezért célszerű a már oltott csibék beszerzése.

Newcastle betegség (baromfipestis)

Vad madarak, galambok által terjesztett vírus okozza. Tünetek: köhögés, hörgés, szemkönnyezés, zöld hasmenés, neurológiai tünetek - kör-körös járkálás, fej hátraszegése, nyaktekerés. A kór nem gyógyítható, az állat 2-3 nap után bénulásban agy kimerülésben meghal. Az egyetlen megelőzési módszer - oltás 1 napos korban, ezért célszerű a már oltott csibék beszerzése. Továbbá fontos gátolni az állomány érintkezését galambokkal és egyéb vad madarakkal.

Gumboro betegség

Vírus okozza, 2 hetes korú állatoknál jelentkezik. Tünetek: hasmenés, vérömlenyek az izmokban. A heveny időszak 5-7 napig tart, a vírus hatására legyengült szervezetet a baktériumok is megtámadják. A beteg állatok 20%-a elpusztul, a többi megáll a fejlődésben. Az egyetlen megelőzési módszer - oltás 1 napos korban, ezért célszerű a már oltott csibék beszerzése.

Fertőző bronchitis

Fertőző betegség, mely a fiatal állományt támadja 30 napos korban. Tünetek: köhögés, hörgés, szem nyálkahártya-gyulladás, aluszékonyság. A brojler csirkéknél ez a betegség kevésbé fordul elő, mint a tojóknál: utóbbiak esetében a felnőtt korban megbetegedő állatok nem tojnak. Azonban a brojlerek számára is veszélyt jelent, mivel ez a betegség a fiatal állomány 20%-ának elhullását okozza. Megelőzés: oltás.

Mikoplazmózis

3 hetes korban fordul elő. Tünetek: szem nyálkahártya-gyulladás, aluszékonyság, hörgés, étvágycsökkenés, tüsszögés, ízületdagadás. A beteg egyed antibiotikummal kezelhető.

Kokcidiózis

10 napos korú csibéknél jelentkezik. Tünetek: erős szomjúság, étvágyvesztés, hasmenés (esetenként véres), aluszékonyság, gyors súlyvesztés. Megelőzésként és gyógyításként kokcidiosztatikum-kúra alkalmazható.

Angolkór

Tünetek: rossz megjelenés, csontgörbülés. A betegséget a rossz minőségű takarmányozás által okozott vitaminhiány okozza. A megbetegedés elkerülése érdekében minőségi táp adagolása javasolt.

Ödéma

Nem fertőzőbetegség, melyet okozhat gyenge minőségű takarmány vagy a csibék eleve gyenge minősége. Tünetek: felfújódott has. A beteg állatot selejtezni kell, az egészséges állatokat minőségi, probiotikummal, prebiotikummal és enzimekkel dúsított takarmányra kell átállítani. A megbetegedés elkerülése érdekében minőségi táp adagolása javasolt.

Bronchopneumonia

Meghűléses megbetegedés, olyan egyedeknél fordul elő, melyek még nem rendelkeznek állandó tollazattal. Tünetek: köhögés, tüsszögés, szem nyálkahártya-gyulladás. A beteg egyed antibiotikummal kezelhető, de fejlődése lelassul. Megelőzés: megfelelő hőmérsékleti feltételek biztosítása az első napokban.

Brojlerek oltása

Van, aki azt állítja, hogy a brojlereket nem kell oltani, hiszen úgyse élnek sokáig és nincs idejük arra, hogy megbetegedjenek. Ez nem teljesen igaz. Vannak olyan betegségek, melyek 45 napos korig jelentkezhetnek az egyednél és a brojler csirkék elhullását, a súlygyarapodás számottevő csökkenését, a hús minőségének és biztonságának romlását idézhetik elő. Ezért a brojlerek oltása ésszerű megoldás. Mindegyik régióra más kockázatok a jellemzők, de általánosan a brojlereket a következő betegségek ellen oltják:

  • Marek betegség: az oltást injekció útján adják be közvetlenül kikelés után vagy még a tojásba. A csibék megvásárlásakor célszerű érdeklődni, kaptak-e ilyen oltást.
  • Fertőző bronchitis és Newcastle-betegség (baromfipestis): 1 napos korban. A csibék oltása (nagycseppű spray) az inkubátorban történik. Amennyiben nem történt, elvégezhető utólag fogadáskor.
  • Gumboro betegség (fertőző bursitis): az oltás perorálisan történik, 20-25 napos korban.

Az itt feltüntetett oltásbeadási mód nem az egyetlen, az oltóanyagtól függően különböző módokat alkalmaznak. Vásárláskor mindenképp célszerű érdeklődni, milyen betegségek ellen oltották a csibéket.

Lehet-e brojlereket nevelni antibiotikumok nélkül?