Tavasz a csirkeólban: új madarak, általános tisztítás és védelem a ragadozók ellen

2022.04.15.

Üdv mindenkinek, itt ismét a világ legboldogabb csirkéinek tulajdonosai, Laci és Zsuzsi Purinafalváról. Ebben a cikkben elmondjuk, mit kell tenni tavasszal a csirkeól nyári előkészítéséhez.

Ideje döntéseket hozni

A tapasztalt tulajdonosok azt mondják: a csirkeújév a tavasz közepén kezdődik. A tollas szépségek még több tojást tojnak, aktívabbakká válnak, sétálni és mozogni szeretnének. A gazdáknak pedig ideje felkészülni a tenyésztésére vagy az új tyúkok beszerzésére.

Sőt, ha korábban nem tartottál tojótyúkot, akkor tavasszal jön el az ideje az első fióka megvásárlásának és a fontos döntések meghozatalának. Tekintettel az instabil időre, amiben élünk, ez nagy segítség lehet a család egészsége és költségvetése szempontjából.

Csak számolj.

Példa: 10 db L méretű tojás a boltban körülbelül 650 és 800 forintba kerül, ami azt jelenti, hogy 1 tojást 65-80 forintért vehetsz meg.

És mennyibe kerül majd 1 házi tojás?

Tegyük fel, hogy 1 csirke egy hónap alatt 25-26 tojást tojik (napi egy L méretű tojás), és ezalatt körülbelül 4,5 kg takarmányt eszik meg (csirkénként 150 g fogyasztás mellett). 1 kg minőségi Purina® tojótakarmány ajánlott fogyasztói ára körülbelül 276 forint, ezért egy csirke havi takarmánya 1240 forintba kerül. Összesen egy tojás csak 49,6 forintba kerül: így jelentősen olcsóbb, mint a boltból származó tojások, miközben sokkal finomabb és egészségesebb is.