Hogyan tartsuk és neveljük őket jól?
Bevezetés
Nincs ahhoz fogható érzés, mint a saját magunk által nevelt csirke húsának fogyasztása. Manapság egyre többen vannak, akik visszatérnek a kezdetekhez, a „régi jó dolgokhoz”, az otthon készített hagyományos termékekhez. Mindazonáltal, ki ne értékelné a saját maga által nevelt csirke omlós húsát?
A csirkék természetes, avagy “csináld magad” módon történő tenyésztése azonban nem jelenti azt, hogy a kívánt eredmények elérése érdekében ne lennének szabályok és mindent a saját elképzeléseink szerint rögtönözve csinálhatunk. Biztosítanunk kell az állatok maximális jólétét, ha munkánk gyümölcsét az asztalnál ülve is szeretnénk élvezni.
E rövid ismertető célja, hogy bevezesse a baromfitartás világába azokat, akik még csak ismerkednek ezzel a nagy örömet nyújtó tevékenyéggel, és felfrissítse azok ismereteit, akik már egy ideje foglalkoznak baromfitartással.
Fontos a jó kezdet, azaz:
a naposcsibék elhelyezése
Csibenevelde
A jó csirkenevelde titkai
Alom: az aljzatra 8-10 cm vastagságban helyezett puhafa forgács.
Etető: az első napokban egy földre helyezett kartonpapírra, kis adagokban rakjuk ki a takarmányt, a kiscsibék körülbelül 10 napos korától kezdve pedig használjunk speciális, csirkeetető vályút.
Minden etetés előtt el kell távolítani a korábbi etetésből maradt, el nem fogyasztott takarmányt.
Itató: használjunk speciális, szifonos csibeitatót. Helyezzük a körbekerített csirkeneveldébe és figyeljünk arra, hogy mindig friss és tiszta víz legyen a csibék előtt.
Megvilágítás: az első időszakban az izzólámpa biztosítja; a 20. és 35. napos életkor közötti időszakban napi 13-14 óra megvilágítást kell biztosítani.
Hány kiscsibét nevelhetünk együtt?
A megfelelő állatsűrűség négyzetméterenként 10 csibe.
Mire figyeljünk, mi ne legyen a csirkeneveldében?
Derékszögű sarkok: Amikor a kiscsibék fáznak, behúzódnak a sarkokba és előfordulhat, hogy a gyengébb egyedeket a többiek összenyomják. Ezért fontos, hogy derékszögű sarkok nélkül alakítsuk ki számukra a neveldét.
Ha életük első 15-20 napjában nem megfelelő a hőmérséklet, az elhullást okoz, mivel ilyenkor a kiscsibék korlátozzák a táplálékfelvételt és ennek következtében hamar jelentkeznek a vitaminok és az ásványi sók hiányának tünetei, ami gyors állapotromláshoz vezet.
Elégtelen, vagy csak a természetes nappali fény biztosította megvilágítás: a kiscsibék (és általában a baromfifélék) kizárólag világosban táplálkoznak. Az ősz és kora tavasz közötti időszakban a természetes napfény nem elegendő az egészséges növekedéshez szükséges táplálkozási szint eléréséhez.
A javasolt állatsűrűség túllépése a neveldében: a szűk hely versengéshez vezet, az egyedek megtámadhatják egymást és a dühös csipkelődéssel sérüléseket okozhatnak.
Fajtánkénti elkülönítés: a különböző fajtájú csibék, eltérő viselkedése miatt javasoljuk, hogy az egyes típusokat különítsük el egymástól.
A kiscsibék és kiscsirkék takarmányszükséglete és fogyasztása?
Kiscsibék és kiscsirkék: az első 3-4 héten nagyon magas fehérjebevitelre van szükségük. A 15. nap után már kiscsirkéknek nevezzük őket.
A fiatal csirkék tartása
Miután a kiscsirkék elérik a 35-40 napos életkort, fiatal csirkéknek nevezzük őket.
Ettől kezdve egészen a vágásig a fiatal csirkéket tarthatjuk zárt baromfiólban vagy -házban, vagy kerítéssel leválasztott kültéri környezetben is.
Ebben az időszakban az ideális hőmérséklet 20 és 24 °C között van, és napi 13-14 óra megvilágítást kell biztosítani annak érdekében, hogy az állatainkat a szükséges takarmánymennyiség elfogyasztására ösztönözzük, ami ahhoz kell, hogy erősek és egészségesek legyenek és megfelelően gyarapodjanak.
Nagyon fontos, hogy a környezetet a tartani kívánt csirkék számához méretezzük és alakítsuk ki, hogy elkerüljük az állataink közötti verekedéseket és lökdösődéseket. Figyeljünk arra, hogy kellő nagyságú életteret biztosítsunk számukra a funkcionális testmozgáshoz és a levegő minőségének magas szinten tartásához.
A fiatal csirkék takarmányszükséglete és fogyasztása
Fiatal csirke: az 5. héttől a 8. hétig kismértékben csökken a fehérjeszükséglet és nő a szénhidrátszükséglet (gabonafélék).
Csirke: a 8. héttől fokozatosan csökken a fehérjeszükséglet és jelentős mértékben nő a szénhidrátszükséglet.
A baromfifélék takarmányozása
Az állatok tápanyagigényeit kielégítő takarmányozás lehetővé teszi a különféle szervek és szervrendszerek (izomzat, csontok, szaporítószervek, stb.) kiegyensúlyozott, folyamatos fejlődését.
A megfelelően táplált csirkék tollazata feltűnőbb és színesebb, húsuk ízletesebb és nem zsíros.
Gyakran félreértelmezzük a “múlt ízei” kifejezést, azt gondolván, hogy azokat csak ugyanolyan módszerekkel érhetjük el, mint régen, amikor az állatok szabadon táplálkozhattak abból, amit a természetben találtak. Akkoriban azonban a baromfifélék ellenállóbbak voltak, jobban átvészelték a táplálékhiányos időszakokat és sokkal nagyobb terület állt rendelkezésükre a táplálékkereséshez, mint egy tyúkól vagy akár egy nagy udvar.
Ma azonban a baromfifélék sokkal érzékenyebbek, tápanyagigényüket nekünk kell kielégíteni, hiszen sokkal kisebb életteret tudunk számukra biztosítani, ezért a valódi szükségleteiknek megfelelő, de sokkal célzottabb, összetettebb, szigorúan felügyelt takarmányozásról kell gondoskodnunk. Az egészséges és természetes táplálás fogalmán ma a válogatott és tanúsítvánnyal rendelkező összetevők használatát értjük – mint például a Purina brojler takarmányban felhasznált alapanyagokat.
Milyen tápanyagokat kell biztosítanunk a takarmánnyal?
Fehérje, kalcium és foszfor (csontképző anyagok): ezek az anyagok szükségesek a szervezet összes szövetének (ideg-, izom-, csont-, stb.) felépítéséhez.
Zsírok és szénhidrátok (energiát adó anyagok): a szervezet “fűtőanyagai”, amelyek lehetővé teszik az állat különféle mozgását.
Rostok (rostos anyagok): összetett cukrok alkotják, ahhoz szükségesek, hogy megkönnyítsék a táplálék áthaladását a bélrendszeren.
Vitaminok és ásványi anyagok (katalizátorok): nélkülözhetetlenek a szervezet biokémiai folyamatainak beindításához vagy megkönnyítéséhez.
Milyen takarmányt válasszunk a csibéknek és csirkéknek?
A teljes értékű takarmány használata a csibék és csirkék számára a legegyszerűbb választás, mert lehetővé teszi az állatok minden tápanyagszükségletének a kielégítését.
A kereskedelmi forgalomban kapható takarmányok különböző állagúak: liszt, dara vagy pellet. A liszt állagú termékekben láthatók az összetevők, de nehezebben adagolhatók; a pellet és a dara könnyebben fogyasztható és kevesebb pazarlással jár: az állatok minden egyes csípéssel megfelelő arányban veszik fel az összetevőket a táplálékból.
Azok, akik a nyersanyagkeverékeket (pl. kukorica, búza, árpa) részesítik előnyben, ne feledkezzenek meg arról, hogy a szárnyasoknak megfelelő fehérje-, vitamin- és ásványianyagpótlásra van szükségük, amit csak ezek a magvak és a természetben megtalálható táplálékok nem tudnak kielégíteni. Ilyen esetben az állatok egészséges és megfelelő fejlődése érdekében speciális termékeket (fehérjepótló készítményeket és ásványi kiegészítőket) kell hozzáadni a takarmányhoz.
A Purina brojler és csirketakarmányok és étrendkiegészítők széles választéka révén minden lehetőségre megoldást kínál, a takarmányoktól a visszapótló termékekig, az étrendkiegészítőktől a gabonakeverékekig.
A Purina termékkínálata takarmányozásához
Trükkök és érdekességek
A csirkék nem éreznek ízeket, de szemüket az élénk, csillogó színek vonzzák, ezért először a durvább szemű takarmányt válogatják ki az etetőből, majd ahogy fogy a táplálék, úgy térnek át az egyre kisebb szemű takarmányra.
A takarmányt napi adagokban kell kiosztani úgy, hogy a mennyiség elegendő legyen a napi 13-14 órányi (természetes vagy mesterséges fény által biztosított) világos időszakra.
Az etető tulajdonképpen a tányér, amin az ételt szolgáljuk fel, ezért könnyen lemosható anyagból kell készülnie: az etető tisztításával elkerülhetjük a takarmánymaradékok felhalmozódását, ami egy idő után kellemetlen szagokat áraszt és kedvez a szervezetre káros penészgombák kialakulásának.
Az etetőnél az egy egyed számára szükséges lineáris tér az állatok növekedésével arányban nő (a kiscsibéknek 3 cm-re, a fiatal csirkéknek 6 cm-re, a csirkéknek 126 napos korukig 10 cm-re van szükségük fejenként).
A jó baromfitartás ismérvei
A víz jelentősége a csirkék tartása során
A víz alapvető fontosságú táplálék. Gondoljunk csak arra, hogy a csirkék vízszükséglete háromszorosa a bevitt tápláléknak, és a legmelegebb időszakokban ez az arány négyszeres vagy ötszörös is lehet.
Ezért nagyon fontos, hogy állataink előtt mindig legyen körülbelül 15°C hőmérsékletű tiszta víz. Az is nagyon fontos, hogy a víz elosztásához optimális itatóedényt válasszunk és azt tartsuk tisztán.
A víz adagolása történhet “álló” víztartályokból (pl. vödrökből), de célszerűbb nagyobb fokú higiéniát biztosító felszerelést, például szifonos itatót és/vagy automata csepegtetős itatókat és/vagy csepptálcás itatókat használni.
A baromfiól vagy baromfiház
A baromfiól vagy ház készülhet téglából, fából vagy más anyagokból, a lényeg, hogy a körülkerített kültéri részen belül biztosítsunk egy zárt menedéket szárnyasaink számára.
A zárt tér éjszakai menedékként, míg a kültéri rész azért rendkívül fontos, mert csirkéink ott tudnak kapirgálni, cserjéket és apró kavicsokat csipegetni. A beltéri menedék esetében az optimális egyedsűrűség négyzetméterenként 4 állat, míg a kerítéssel körbevett részen egy állatra 4-5 m2 területnek kell jutnia.
Baromfiház higiéniájának fontossága
A (zárt és nyitott) környezet, a felszerelések és berendezések tisztán tartása az első lépés a sikeres baromfitartás felé.
Ha az alkalmazott módszer alapján az állatokat korlátozott ideig tartjuk a baromfiházon belül, vagy lehetőség van az ideiglenes áthelyezésükre más helyre, akkor módunkban áll gyakorolni az ún. egészségügyi kiürítés módszerét. Ebben az esetben minden műveletet el tudunk végezni anélkül, hogy az állatok jelenléte zavarólag hatna, így a lehető leghatékonyabban tudjuk a területet kitakarítani és fertőtleníteni.
Az, hogy milyen gyakran kell takarítanunk, nagymértékben függ a baromfiházban tartott állatok számától.
A takarítás során le kell mosni az összes mobil felszerelést: az etetőket, itatókat, fészkeket, stb., illetve a fix berendezéseket, a falakat és a mennyezetet is, és ki kell cserélni az almot.
Alomként használható fűrészpor, amely magas antibakteriális és nedvszívó képességgel rendelkezik, csökkenti a paraziták megjelenésének veszélyét és nem irritáló hatású.
A bevált higiéniai gyakorlatok alkalmazása segít megelőzni gazdaságunkban a minden baromfira veszélyes vírusos és bakteriális megbetegedések vagy parazitafertőzések kialakulását. A (zárt és nyitott) környezet, a felszerelések és berendezések tisztán tartása az első lépés a sikeres baromfitartás felé.