Mennyi ideig neveljük a brojlercsirkéket, és mekkora költségre számítsunk?

2022.08.15.

Sok gazda nem tudja, milyen eredményre számítson, amikor brojlercsirkéket kezd el tartani. Egyesek nem is bíznak a sikerükben, míg mások túl magas elvárásokkal vágnak bele. Ebben a cikkben azt mondjuk el, mennyi ideig érdemes nevelni a brojlercsirkéket, mekkora a takarmányigény; kiszámítjuk egy levágott csirke kilogrammjának árát és összehasonlítjuk a boltival. Továbbá beszélünk a hús ízéről és tápérétékéről, valamint a hús minőségét befolyásoló tényezőkről.

Mennyi ideig neveljük a brojler csirkéket?

A gazdák jellemzően két, különböző tenyésztési időt feltételező eljárást alkalmaznak: az alap és a válságkezelő eljárást.

Alapeljárás

Ez az eljárás az igazán szakszerű és gazdaságos.

Nevelési idő: 45 nap.

1-21. nap. Ebben a fázisban Purina® brojler indító takarmánykeverék (10000045962, 10000015703, 10000015706 termékkódok) etetése történik. Az időtartam során 1 kg takarmány fogy csirkénként.

22-35. nap. Ebben a fázisban a brojlereket Purina® brojler nevelő takarmánykeverékkel etetjük (10000045972, 10000015707, 10000015704 termékkódok). Az időtartam során 2 kg takarmány fogy csirkénkként.

35 napos kortól vágásig: ebben a fázisban a csirkék Purina® brojler befejező takarmánykeveréket (10000015708, 10000015705 termékkódok) kapnak. Az időtartam során egy-egy csirke 2 kg takarmányt vesz fel.

Vágásra a brojlerek élősúlya 3,5 kg, a vágósúly 2-2,5 kg.

A brojlercsirke 45 napnál hosszabb hizlalása nem gazdaságos!

  1. 45 nap után a brojlerek súlygyarapodása lelassul, a takarmányfelvétel pedig - ellenkezőleg - megnövekszik.
  2. Nagyobb takarmányfelvétel nagyobb mennyiségű trágyát is von maga után, melynek kezelése több feladattal is jár.

Ezen kívül, a 45 napos hizlalási ciklus lehetővé teszi, hogy a meleg évszak során ne egy almot neveljünk, hanem kettőt, vagy akár hármat, és így a saját húsigényünket teljesen kielégítsük.

Válságkezelő eljárás

Ebben az esetben a csirkéket hosszabb, akár 3 hónapos vagy akár még valamivel hosszabb időtartamra vesszük tenyésztésbe, tehát egész nyárra. Az első két hétben Purina® csirke indító takarmánykeveréket (10000015709 termékkódok) etetünk. Ezt követően a csirkéket fokozatosan hozzászoktatjuk a friss takarmányhoz (fű, zsenge zöldségek és zöldtakarmány a kertből), a táp mennyiségét csökkentjük és zöldtakarmánnyal helyettesítjük.

Amint közelítünk az ősz felé, a takarmányt kiegészítjük a fel nem használt kerti terményekkel: burgonya, sárgarépa, tök stb.

Egyes gazdák teljesen lemondanak a csirketápról, de ez a legkevésbé sem javasolt. Megfelelően összeválogatott takarmány nélkül a csirke nem tudja megvalósítani genetikai potenciálját és elérni a megfelelő súlyt; ezen kívül a teljes értékű takarmány növeli a csirkék ellenállóképességét, főleg fiatal korban. A teljesértékű takarmány biztosítja a jó eredmények elérését, kertből származó friss fű, zöldségek és gyógynövények csak egy kisebb kiegészítést biztosítanak.

45 napos kor után el lehet kezdeni egyesével vágni a csirkéket a napi húsigény kielégítéséhez, amikor pedig elérik az 5-6 kg élősúlyt, akkor le lehet vágni az összeset.

Ez az eljárás csak különleges feltételek mellett gazdaságos, azonban, ezek néha ténylegesen fennállnak.

  1. Rendelkezésre áll nagy felesleg kerti terményekből, melyet hasznosítani kell, de nem gazdaságos eladni.
  2. A gazdaságban szükség van csirketrágyára, például, melegházba/ fóliába. Ez leginkább hűvösebb éghajlatú területeken fordul elő.

Mennyi takarmány fogy és mennyibe kerül a házi brojler kilója levágva?

Végezzünk el egy példaszámítást a Purina® brojler takarmányokkal, melyek optimálisak a brojlerek neveléséhez.

Amennyiben Ön először hizlal brojlereket, a költségekhez hozzá lehet venni a tárgyi eszközök árát is, de amennyiben folyamatosan tart brojlereket vagy más baromfit, ezeket a költségeket nem szükséges felvenni a számításba.

 

Purina® takarmányfelhasználás brojlerek etetésekor

Táp

Bruttó javasolt ár / zsák

1 kg ára (bruttó, 20kg esetén)

Purina® brojler indító takarmánykeverék (10000045962, 10000015703, 10000015706 termékkódok)

5kg: 2020 Ft

10kg: 3580 Ft

20kg: 7070 Ft

353 Ft

Purina® brojler nevelő takarmánykeverék(10000045972, 10000015707, 10000015704 termékkódok)

5kg: 1900 Ft

10kg: 3320 Ft

20kg: 6570 Ft

328 Ft

Purina® brojler befejező takarmánykeverék (10000015708, 10000015705 termékkódok

10kg: 3200 Ft

20kg: 6310 Ft

315 Ft

 

2022 nyáron aktuális átlagos takarmányárak

Fázis

Takarmányigény (kg)

Ár

1-10. nap

1

353 Ft

11-30. nap

2

656 Ft

31-45 nap

2

630 Ft

Összesen:

1639 Ft

 

Brojlerhizlalási költségek nevelési fázisonként

Tehát egy brojler hizlalásának költsége összesen 1639Ft. Az előnevelt csirke ára átlagosan 220 Ft, a pontos ár a fajtától és az árusítóhelytől is függ. Így a levágott csirke bekerülési ára 1839Ft. Az élősúly mintegy 3,5 kg, a vágási súly - 2,5 kg, így a levágott csirke kilójának ára 735,6Ft/ kilogramm.

Egy áruházlánci szupermarketben a csirke ára mintegy 1199Ft/kg. A háztáji csirke ára ennél sokkal magasabb. Továbbá figyelembe kell venni, hogy a házi és bolti csirkehús minősége összehasonlíthatatlan, az ismeretlen gazdától származó háztáji csirke pedig nem biztos, hogy jobb lesz a boltinál. Az önálló brojlerneveléssel Ön tudja biztosítani a csirkehús magas minőségét.

Milyen tényezők befolyásolják a levágott brojler minőségét?

Nem titok, hogy a bolti csirke étvágygerjesztőn néz ki - kellemesen rózsaszín, duzzadt, szépen van becsomagolva.

De a módszereket, melyekkel az ilyen külalakot elérik, nem mindig becsületesek. A csirkéket megduzzaszthatják vízzel, megfesthetik, hogy vonzó színük legyen, a szavatossági időt átmatricázhatják. Egy egyszerű vásárló számára ezeket nehéz leellenőrizni.

Amennyiben Ön maga nevel csirkéket, akkor Ön határozza meg teljeskörűen az egész folyamatot, a megfelelő takarmányozásnak és gondozásnak köszönhetően biztosítani tudja az hús kimagasló ízét, zamatosságát és színét; minőségi és ellenőrzött takarmánnyal ezek biztonságosan elérhetők.

Mitől lesz minőségi és vonzó külsejű a hús?

Tágas tér és elegendő etető

Zsúfoltságban az csirkék idegesek, könnyen alakulhat ki pánik. Az ijedt csirkék ide-oda szaladgálnak, fellökik egymást - az így kapott zúzódásoktól a brojlereknek később véraláfutásaik, kék foltjaik maradnak. Az ilyen módon sérült bőr és hús nem alkalmas fogyasztásra és nem is nézi ki jól. A megfelelő sűrűség számításáról, valamint az etetők és itatók megfelelő elhelyezéséről egy korábbi cikkünkben írtunk.

Csend a tyúkólban

Az idegen zaj is pánikot kelthet a tyúkólban. Ezért csak nyugodtan - a brojlerek ólját csendes helyen kell felálltani, ahol a csirkéket semmi sem zavarja.

A tyúkól higiéniája

Ha a tyúkól nem tiszta, megjelennek a bőr- és bélférgek és mindenféle betegségek. A beteg csirkék húsa fogyasztása nem alkalmas, ezen kívül, az ól szennyezettségétől szenvedő csirke ideges lesz és kárt tehet magában. Ez meg ugyanúgy véraláfutásokhoz vezethet, melyektől a hús külalakja kellemetlen még akkor is, ha fogyasztásra alkalmas marad. Az ól tisztántartásáról egy korábbi cikkünkben írtunk.

Amennyiben Ön a szezon folyamán néhány almot nevel fel, mindegyik befogdás előtt tartson nagy takarítást az ólban.

  • Teljesen tisztítsa meg a tyúkólat az előző alom ürülékétől.
  • Mosson le minden felületet fertőtlenítőszeres vízzel.
  • Füstölje ki az ólat.

A csirke megfelelő tisztítása vágás után

Ahhoz, hogy a brojler szaga és külalakja kellemes legyen, a levágott csirkét 4 fázisban alaposan meg kell tisztítani.

  1. Vágás után azonnal, még a kopasztás előtt, a csirkét meg kell mosni forró vízzel. A víz hőmérséklete 50-55 és 60-65 °C között legyen. Így könnyebb lesz a kopasztás és a látható szennyezéseket is könnyebb eltávolítani. A melegebb vízzel (60-65°C) hatékonyabb a mosás, de a hidegebb víztől (50-55°C) szebb marad a csirke külalakja.
  2. A kopasztás után a csirkét meg kell perzselni, hogy a maradék tollakat eltüntessük. Perzselés előtt a csirkét jól meg kell szárítani.
  3. Perzselés után megmossuk a csirkét.

 

  1. Ezután következik a csirke zsigerelése, mely közben a csirkét néhányszor átmossuk vízzel.

Ezután a csirke tökéletesen szép és kellemes külalakú lesz.

A házi brojler húsának íze és tápértéke

A 45 napos, Purina® brojler tápon nevelt házi brojler húsa a legsokoldalúbb, legegészségesebb, legomlósabb és legfinomabb hús. A csirkehús íze a következő tényezőktől függ.

A baromfi hibridje. A brojler húsa a leggyengédebb és leginkább kifinomult. Ebben különböznek, például, a tojás hasznosítású baromfitól, melynek húsa fogyasztásra csak korlátozottan alkalmas. Ismert, hogy ha sokáig főzünk egy tojót, akkor egy gazdag levest kapunk, de a hús akkor is rágós marad.

Vágási kor. A 45 nap ideális vágási kor. Eddigre a hús megfelelően beérik, de puha marad, megtartja a dietetikai tulajdonságait és egyszerűen főzhető lesz.

Takarmányozás. Minél inkább kiegyensúlyozott a takarmányozás, annál többféle tápanyag található benne, annál finomabb és ízletesebb les a hús. A Purina® brojler takarmánykeverékek sokoldalú összetételének köszönhetően az ilyen tápon nevelt brojler húsa nagyszerű ízű.

Tartási körülmények. Minél jobbak a tartási körülmények, annál finomabb és puhább a hús. Minél figyelmesebben tartjuk be a higiéniai szabályokat, annál jobb a baromfi ellenállóképessége, annál kevésbé hajlamos a megbetegedésre. Az egészséges baromfi pedig finom baromfi! A helyes tartás módszereiről már többször írtunk.

A baromfi egészsége és az állategészségügyi készítmények mértékletes használata. A túl gyakori gyógyszeres kezelések hatására a csirke húsa veszít az ízletességéből és kevésbé biztonságos lesz a fogyasztó számára. A Purina® brojler takarmány etetésével elkerülhetők a gyógyszeres kezelések, mivel a takarmány megelőzési dózisokban tartalmaz kokcidiosztatikumot, melyek nem gyülemlenek fel a húsban, hanem kiürülnek a csirkék szervezetéből.

Összegezve, ha a házi brojlerek hizlalásához Purina® brojler takarmányt használ és betartja a tartási szabályokat, 45 nap múlva kiváló egészséges húst kap jutányos áron.

Nagyszerű eredményeket kívánunk Önnek!