Minden, amit tudni érdemes a tojótyúkok egészségéről

 

Ismét itt vagyunk és ma a tyúkok egészségéről fogunk szót ejteni. A tapasztalt gazdák tudják, hogy a tyúkok tudnak meglepetéssel szolgálni. Ez azonban nem mindig örömteli – néha aggodalomra ad okot. Ez természetes, amikor ismeretlen helyzettel állunk szemben: lehet, hogy teljesen ártalmatlan a dolog, de akár figyelmeztető jel is lehet, melyet jobb nem figyelmen kívül hagyni.

 

Furcsa tojások

A kezdő gazdákat gyakran nyugtalanítja, ha szokatlan kinézetű tojásokra bukkannak. Rögtön két kérdés is felmerül: vajon az ilyen tojások ehetőek és a külső megjelenésük arra utalhat, hogy valami nagyon nincs rendben a tyúkkal?

Egyszer mi is így jártunk: falusi életünk első évében a fiatal csirkék egyszerre több furcsa tojást tojtak. Rögtön feltettük magunknak a kérdést: vajon mi lehet a probléma? A szokatlan tojás valójában bármelyik tyúktól származhat, és ez lehet csupán véletlen, de akár komoly problémát is jelezhet. Vegyük sorra a tojásokkal kapcsolatos leggyakoribb furcsaságokat.

 

Héj nélküli tojás

Az ilyen tojást szilárd héj nélküli tojásnak is nevezhetjük. Nem ehető, hiszen nem veszi körbe héj, amely megvédené a tojás belső részét a baktériumoktól. A tojást körülvevő hártya nem nyújt védelmet a mikrobákkal szemben.

Számos oka lehet annak, hogy ilyen lesz a tojás. Lássuk a leggyakoribbakat:

- Fiatal csirke. Nagyon fiatal csirkéknél előfordulhat, hogy héj nélküli tojást tojnak, mivel a szervezetük még nem áll teljesen készen a tojásrakásra – előző cikkünkben részleteztük, hogy ez milyen összetett folyamat valójában.

- Idős tyúk. Idős tyúkok is tojhatnak szilárd héj nélküli tojást. Szaporítószervük már elöregedett és hamarosan abba is marad a tojásrakás.

- Közelgő vedlés. A vedlés közeledtével a tyúkok szaporítórendszere is megszakításokkal működik, pihenésre van szüksége. Ilyenkor hagyjuk a tyúkokat pihenni.

- Alacsony tápanyagtartalmú takarmány. A héj nélküli tojásokat a kalcium- vagy a D-vitamin-hiány is eredményezheti, például, ha a tyúkok olyan alacsony tápanyagtartalmú takarmányt kapnak, melyből ezek az elemek hiányoznak. A baromfik étrendjébe iktasson be mészkövet vagy zúzott kagylóhéjat, amely kiváló kalcium- és D-vitamin-forrás (csakúgy, mint a halolaj, a tejtermékek, a széna és az élesztő). Vagy pedig válassza a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldást: térjen át a tojótyúkok számára kifejlesztett teljes értékű takarmányokra, mint például a Purina® tojó takarmány.

- Nyári hőség. Nyáron is találkozhatunk héj nélküli tojásokkal. Ekkor a tyúkok egyrészt gyakran tojnak, másrészt pedig a nagy meleg miatt nincs étvágyuk, ezért kalciumhiány alakul ki. A tyúkólakról szóló cikkünkben olvashat arról, hogy a hőségben hogyan gondoskodhat megfelelően a tojótyúkokról, hogy könnyebben elviseljék a magas hőmérsékletet.

- Túl sok csemege. A szilárd héj hiányát a túl sok csemege is okozhatja. A tyúkok örömmel fogyasztják ezeket az ízletes, ugyanakkor alacsony tápanyagtartalmú termékeket, közben pedig kevesebb teljes értékű takarmányt esznek, így szervezetük nem jut elegendő tápanyaghoz. Csökkentse a „nyalánkságok” mennyiségét: hagyja, hogy az aktív tojók inkább a megfelelő takarmányból származó kalóriát hasznosítsák. Ne feledkezzen meg a már sokat emlegetett 90/10-es szabály alkalmazásáról!

- Stressz. Stresszhelyzetben előfordulhat, hogy a tyúk még azelőtt megtojja a tojást, hogy az teljesen kifejlődne. Ez általában akkor történik, ha valamilyen ragadozó ólálkodik a közelben. A ragadozók általában éjszaka támadnak, amikor is a tojáshéj képződik. A stressz miatt a szervezet működési zavara lép fel, és ennek következtében a tojás formája megváltozhat. A tyúkólakról szóló cikkünkben már szót ejtettünk a ragadozókkal szembeni védelemről.

- Betegségek. Ha a tyúkok egymást követő több napon vagy rendszeresen héj nélküli tojást tojnak, vegye őket jobban szemügyre: mindannyian egészségesek? Egészségügyi probléma esetén forduljon állatorvoshoz – kezelésre vagy az ól fertőtlenítésére lehet szükség.

- Kalciumlerakódás. Néhány tojás héján lerakódott kalcium figyelhető meg, melynek hatására felszínük egyenetlen és durva tapintású. Az ilyen tojások teljesen rendben vannak, a külsejüket leszámítva – fogyasztásra alkalmasak. A furcsa külső megjelenés azonban valami rendellenességet jelezhet a tyúknál.

- A tojónál fennálló genetikai probléma. Az ilyen tyúkok nem igényelnek speciális gondoskodást, csak győződjön meg arról, hogy nem keltet a tojásaikból, mivel a csibék betegek lehetnek.

- Kimerült szaporítórendszer. Ez gyakori jelenség vedlés előtt, valamint idős, illetve túlságosan aktívan tojó tyúkoknál. Egy idő után az ilyen egyedeknél természetes úton abbamarad a tojásrakás, a szervezetük pihen, majd a regenerálódást követően ismét beindul a tojástermelés.

 

Apró, kissé deformált vagy színhiányos tojások

Amikor még csak épphogy elkezdtünk tyúkokat tartani, azt gondoltuk, hogy a boltiakhoz hasonló, egyforma tojásokat kapunk majd. Azonban amikor elkezdődött a tojásrakás, meglepődve láttuk, hogy a tojások egyáltalán nem ugyanolyanok. Vannak köztük világosabbak és sötétebbek, kisebbek és nagyobbak, illetve kissé deformáltak is.

 

Valójában ez teljesen normális: ha a héjukon nincs sérülés, akkor fogyasztásra alkalmasak.

Az ilyen tojások többnyire nagyon fiatal csirkéknél fordulnak elő, melyeknél a hormonháztartás még nem teljesen stabilan működik, vagy pedig idősebb egyedeknél, melyek szaporítószerve elöregedett és hamarosan egyáltalán nem fognak már tojást rakni.

 

Ilyen esetben hogyan segíthet? Adjon neki több kalciumot: váltson olyan, tojók számára kifejlesztett teljes értékű takarmányra – mint például a Purina® tojó takarmány –, amely elegendő kalciumot tartalmaz. Ha pedig a tyúk már ilyet kap, akkor csökkentse a csemegék és a gabonakeverékek mennyiségét: az étrend legalább 90%-ban takarmányból álljon.

 

Fontos: a repedezett héjú tojást ki kell dobni, hiszen baktériummal fertőzött lehet.

 

Sárgája nélküli tojás

Ez általában nagyon kicsi, törpetojás. Ekkor a petesejt még éretlen vagy egyáltalán nincs is. Az ilyen tojás nem betegséget jelez: általában nagyon fiatal, még nem teljesen kifejlett csirkék vagy a tojásrakást hamarosan abbahagyó idősebb tyúkok raknak ilyen tojást. Ezeket a tojásokat inkább ne fogyasszuk el.

 

Tojás két sárgájával