Különféle csirkék: hétköznapi és ritka fajták

2022.05.01.

Üdvözlet Purinafalváról! Itt ismét Laci és Zsuzsi. És persze a csirkéink. Ma a csirkefajtákról fogunk beszélni: klasszikusokról, könnyen tenyészthetőkről, azokról, amelyekkel indultunk, valamint néhány ritka fajtáról is, amelyek meglephetnek minket. És tanácsokat adunk arról is, hogy mely csirkék lehetnek gyermekei legjobb barátai.

Miért is fontos a fajta

Falusi életünk első évében nem sokat gondolkodtunk a csirkefajtákon. Általánosságban elmondható, hogy soha nem hallottunk arról, hogy a csirkéknek akár több fajtája is létezhet, és természetesen az első tojótyúkjaink eredetéről sem tudtunk semmit. Felnőttként egy vásárra vittük őket – nem a legjobb megoldás, de akkoriban a legolcsóbb volt. Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy hol érdemes most csirkét és felnőtt csirkét vásárolni.

Eleinte nagyon örültünk, mert nem sok pénzt költöttünk a csirkékre, nem volt nehéz a gondozásuk, szinte mindent megettek, tojást tojtak. Nem egyszer hallhattuk már azt a kijelentést, hogy a kezdőknek jobb, ha nem fajtatiszta csirkékkel kezdenek: több odafigyelést, befektetést igényelnek, az új gazdik pedig még nem tudják, hogy sikerül-e a projekt, komolyan akarják-e ezt csinálni vagy sem.

Ennek a nézőpontnak van valóságalapja, de fontos a következő is: amikor ismeretlen eredetű tojótyúkokat vásárolunk a vásárban, nem tudhatjuk, mennyire lesz termékeny, mennyi ideig tart a tojásrakási időszak, ellenállók-e a betegségekkel szemben vagy sem, jó tyúk lesz-e belőlük, és egészséges utódokat nevelnek-e. Míg a fajtatiszta csirkék esetében ezeket a paramétereket a fajtaszabvány már kiszámította és meghatározta. Szóval a döntés a tiéd…

 

Hogyan szereztük első fajtatiszta csirkéinket?

Három évvel az első csirkék vásárlása után szembesültünk az állomány felfrissítésének szükségességével. Három lehetőség közül választhattunk:

 

  • Felnőtt csirkék vásárlása – ugyanazok az egyszerű falusi csirkék, mint korábban.
  • Tojásrakó csirkék vásárlása egy baromfitelepről.
  • Fajtatiszta csirkék nevelése tojásból.

 

A harmadik lehetőségben egyeztünk meg, úgy döntöttünk, hogy nem kockáztatjuk az első kettőt.

 

Tojásrakó fajták

Minden csirkefajta három csoportra osztható: hús, tojásrakó és hús-tojás. A legelső cikkben felsoroltuk a legnépszerűbb tojás- és hús-tojás fajtákat. Nálunk a tojás volt a fő prioritás, ezért kerestünk sok tojást rakó fajtákat. Nagyon sok van belőlük, de mindegyiknek vannak közös vonásai.

 

1. Méret. Nem nagyok: még a kakasok sem haladják meg a 3 kg-ot, a tyúkok átlaga pedig 2 kg.

2. Korai ivarérettség: a fajtatiszta csirkék 4-4,5 hónapos korukban kezdenek tojni.

3. Elegáns testfelépítés: könnyű gerinc, hosszúkás test, kicsi fej és meglehetősen magas lábak különböztetik meg a tojásos fajtákat a nehezebb húscsirke fajtáktól.

4. A tojásos csirkéknek jól fejlett taraja és fülbevalója van. A tojótyúkok szinte mindig élénkpirosak, nagy, sűrűn fogazott tarajjal rendelkeznek. Minél fényesebb a taraj, annál egészségesebb a tojótyúk és annál termékenyebb.

5. A tojásos csirkék mozgékonyak és aktívak. Gyors anyagcseréjük van, és a legtöbbször táplálékot keresnek.

6. Nem minden tojástojó tyúk lesz jó anya, ezért szükség van egy inkubátorra, ha fiókákat is tervezünk.

7. A tojótyúkok meglehetősen igényesek a nevelési körülményekre, érzékenyek a fényre, a hőmérsékleti zavarokra és a takarmányozásra.

8. A fajtatiszta tojásos madárnak minőségi takarmányozásra van szüksége, amely kielégíti a madár vitamin-, ásványianyag- és tápanyagszükségletét. Ezért folyamatosan voltak gondjaink a takarmányokkal, amíg rá nem találtunk a Purina® tojótakarmányra, amiben minden megtalálható, ami a madaraknak kell, és nincs szükség adalékanyagra vagy egyéb kiegészítőkre.

 

Saját tapasztalataink alapján íme a top 5 tojásos fajták listája egy hátsó udvarban kialakított gazdasághoz. A tojásrakás mennyiségét és az egyszerű nevelhetőséget vettük elsősorban figyelembe. Nem teszünk úgy, mintha teljesen tárgyilagosak lennénk – persze előfordulhat, hogy Neked más tapasztalataid vannak. És természetesen nem állítjuk, hogy egyes fajták rosszabbak lennének, mint mások. Minden csirke jó, fajtatiszta vagy sem. 😊

 

Az 5 legjobb tojás-csirke fajta

New Hampshire

Pusztán szubjektívan – ez a kedvenc fajtánk. Ezek nagyon szép, nyugodt, nagy vörös-barna csirkék. Tollazatuk mindig fényes és dús. Egy ilyen csirke évente körülbelül 200 nagy barna tojást tojik (télen is) – feltéve, hogy megfelelően tartják és minőségi takarmányokkal, például Purina® tojótkarmánnyal etetik. Más fajtákkal ellentétben az egynapos New Hampshire-i csirkék könnyen megkülönböztethetők a szárnyak pehelytollazatának színéről: a hímek fehérek, a nőstények barnák, fehér csíkokkal.