Minden, amit tudni érdemes a házi tojásokról

A Purinafalván élő Laci és Zsuzsi, a világ legelégedettebb tyúkjainak tulajdonosai ismét üdvözlik Önt. Ezúttal a tojásokról lesz szó – mennyi tojást rak egy tojótyúk és vajon mi határozza meg a tojás tápértékét. Eláruljuk, miért érdemes a bolti helyett a házi tojásokat választani, valamint hogy melyek azok az ételek, amelyek teljes biztonsággal csak házi tojásból készíthetők el. Tartunk egy rövid biológiaórát is – hogyan fejlődik ki a tojás, és miért kezdenek a tyúkok kevesebb tojást rakni, illetve miért hagyják abba teljesen.

Miért jobbak a házi tojások a boltokban kaphatóknál?

Néha az igazság csak tapasztalás útján ismerhető meg. Az ilyen esetekhez tartozik az alábbi kérdésre adott válasz is: mi van a házi tojásban, ami nincs a boltiban? Ezt nagyon nehéz olyasvalakinek elmagyarázni, aki egész életében megelégedett a bolti termékekkel és soha nem próbálta a házi tojást. De amint megkóstolja, minden világossá válik. A házi és a boltban kapható tojásoknak teljesen más az íze: a bolti termékeké inkább semleges, jellegtelen, a házi tojásoké viszont gazdag és telt.

Házi tojásból készült ételek

Van egy racionálisabb érvünk is: csak a házi tojások fogyaszthatók hőkezelés nélkül. Végül is a saját tyúkjait ismeri, odafigyel az egészségükre és biztosan tudja, hogy nincs fertőző betegségük.

Milyen ételt készíthet házi tojásból?

Házi tojásból összeüthetünk lágy omlettet, puha, kevésbé átsült belső résszel. Ez nagyon egészséges a gyomornak, úgyhogy gyermekek is fogyaszthatják.

Bátran főzhetünk lágytojást, akár zacskóban is, készíthetünk tejturmixot friss tojással, valamint fantasztikus krémeket házi tortákhoz és süteményekhez. Megosztjuk Önnel kedvenc vajaskrémes-piskóta receptünket. A legideálisabb, ha házi vajat használ hozzá – amennyiben van rá lehetősége. A piskótához természetesen házi tojást használunk, attól olyan fenséges!