Viselkedés. Miért viselkednek furcsán a tojótyúkok?

A tyúkok nagyszerű állatok! A legfontosabb dolog a megfigyelés és az odafigyelés. Ez különösen igaz a tenyésztés első évében, amikor éppen csak kezdi kiismerni, hogyan viselkednek. Azonban, ha már hosszú ideje foglalkozik is tyúkokkal, még mindig lehetnek olyan apró részletek, melyekre eddig nem figyelt fel. Ezért tartsa nyitva a szemét: először is, mert izgalmas, másodsorban pedig hasznos, hiszen már azelőtt észreveheti a problémákat, hogy azok súlyosbodnának.

Hierarchikus ösztönök és természetes agresszió

Az első évben meglepő felfedezést tettünk: a tyúkok rendkívül agresszívek lehetnek. Az agresszió természetes ösztön, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni és kezelni kell, hogy ne legyen káros hatása.

A tyúkok rangsort alakítanak ki. A tyúkólban egy-két tyúk átveszi a vezető szerepet, a többiek pedig engedelmeskednek. Lehetnek köztük kívülállók is – visszahúzódó, csendes egyedek, amelyek egy kis távolságot tartanak a többiektől és amelyekkel a többiek nem szívesen kommunikálnak. Ez a helyzet teljesen természetes és egyáltalán nincs hatással a tojástermelésre, valamint a baromfiólban uralkodó általános hangulatra. Azonban mielőtt az új állománynál kialakulna a rangsor, eltart egy ideig, mire az egymást még nem ismerő tyúkok eldöntik, hogy ki legyen a vezető – ehhez pedig a csőrüket használják.

Nem természetes agresszió

Sok esetben a tyúkok agresszivitása nem a természetes viselkedés része – ekkor már be kell avatkoznunk. Mikor kell elkezdenünk aggódni?

Amikor már véres a játszma

Figyelje meg, hogy addig csipkedik-e egymást, amíg valamelyik vérezni nem kezd. A vér nagyon veszélyes, hiszen még a legbékésebb egyedeket is fékezhetetlenül agresszívvá teszi: ha valamelyikükön vérző sebet ejtenek, előfordulhat, hogy a többiek megtámadják. A sérült baromfit nem szabad visszaengedni a tyúkólba egészen addig, amíg teljesen fel nem épül. Így megőrizhetjük a tyúkól békéjét és még egy életet is megmenthetünk.

Az önfejű tyúkok nehezen tudják eldönteni, hogy ki legyen a vezér

Az új tyúkok megjelenésével a rangsor általában gyorsan kialakul. Azonban előfordul, hogy két agresszív egyed állandó harcot folytat az „alfa” szerepért. Ebben az esetben a béke megőrzése érdekében egyiküket el kell távolítani a tyúkólból vagy újabb egyedekkel kell bővíteni az állományt, így mindkettőnek meglesznek a maga „alattvalói”, a hatalmi harc pedig lezárul.

Alaptalan agresszió

Néha megesik, hogy a tyúkok minden nyilvánvaló ok nélkül elkezdik egymást erőteljesen csipkedni. Bár többnyire nincs „vérontás”, ez a viselkedés aggasztó: a tojótyúkok agresszív viselkedése mögött minden esetben húzódik valamilyen ok. Ha sikerül kiküszöbölni a problémát, a harcok is elcsendesednek. Nagyon fontos, hogy a jövőbeli problémák elkerüléséhez haladéktalanul kiderítsük, mi áll az agresszió hátterében.

Az alaptalan agresszió lehetséges okai