Mely gyógynövények jók a csirkéknek, és melyeknek nincs helye az étrendjükben?

2022.06.15.

Üdv mindenkinek Purinafalváról! Itt ismét Laci és Zsuzsi. Hogy vannak a csirkéink? Sétálnak és vidáman csipegetik a friss füvet. Az évnek ebben a szakaszában egyre több zöld növény jelenik meg, melyekről ebben a cikkben fogunk mesélni. Elmondjuk, mely fűszernövényeket lehet elültetni a szabadon tartott csirkék számára, melyek azok, amik jók a baromfinak, és melyek azok, amik – éppen ellenkezőleg – károsak, és vigyázni kell, nehogy véletlenül bekerüljenek az csirkék étrendjébe.

Tápláló takarmány a csirkék étrendjében

Általánosan elterjedt az a vélemény, hogy nyáron, amikor a csirkék sok időt töltenek a szabadban, kevésbé van szükségük teljes értékű takarmányra, mivel megtalálják maguk a saját táplálékukat.

Ez nem egészen így van, bár egy szemernyi igazság van benne. Nyáron a csirkék az udvaron, a kertben sétálva füvet, leveleket, virágokat, kerti zöldeket csipegethetnek, de akár hernyókat, kukacokat is kereshetnek, valamint friss zöldségeket, gyümölcsöket is adhatunk nekik. A tápláló eledel nagyon hasznos, mert a madarak immunrendszerét erősítő vitaminokban rendkívül gazdag, emésztést segítő rostokat tartalmaz, a gyógynövények pedig olyan természetes színezékeket tartalmaznak, amelyek fényessé, étvágygerjesztővé varázsolják a tojássárgáját.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nyáron a csirkék csak ilyen zamatos takarmányt ehetnek, vagy hogy ez a takarmány kell, hogy túlsúlyban legyen. Egyáltalán nem! Egy tudományos kutatásokon alapuló univerzális recept is létezik tojótyúkok számára: 90 + 10. Ebből 90% a teljes értékű takarmány és 10% a „csemege” takarmányt tartalmazó finomságok. Az egyik első cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy mi indokolja ezeket az arányokat, és miért káros a túl sok „csemege” a madarak egészségére. Mi sem eszünk csokit és zsemlét vacsora helyett, ugye? Ne feledjük tehát, hogy mindent csak mértékkel szabad: nyáron továbbra is a szokásos mennyiségű teljesértékű takarmánnyal etessük a csirkéket a szakértők által javasolt módon, de a változatosság kedvéért szezonális típusú csemegetakarmányt is adhatunk nekik, és hagyhatjuk azt is, hogy a csirkék szabadon csipegessenek a futtatóban is.

Természetesen a teljes értékű takarmány minőségéről sem szabad megfeledkezni, hiszen ebből kapja meg a madár a legfontosabb tápanyagokat, amelyek nélkül a tojásrakása és az általános egészségi állapota is romlik. 

  • Fehérje és energia az erő megőrzéséhez
  • A kalcium és a foszfor megfelelő aránya az erős csontokhoz és tojáshéjhoz
  • Rost az egészséges emésztésért
  • A karotinoidok és a kukorica étvágygerjesztő, intenzív színű sárgáját adnak
  • Fitogén szerek az immunrendszer erősítésére.

A Purina® tojó takarmány tojótyúkok számára mindezt tartalmazza.

Kell-e a csirkéknek gyógynövényeket adni?

A csirkék 2-3 hetes koruktól a fő, teljes értékű takarmány mellett csemegetakarmányt is kaphatnak.

Az állomány egészsége és biztonsága érdekében fontos betartani a 90 + 10 szabályt, és ügyelni arra, hogy a csemege mennyisége, beleértve a gyógynövényeket is, ne haladja meg a 10%-ot. A gyógynövények tehát természetesen adhatók, mivel ez egy természetes és vitamindús összetevő, amely egyáltalán nem zavarja a növekvő csirke működését. A szabályokat azonban itt is be kell tartani. 

  • A csibéket 2-3 hetes koruktól tápláljuk gyógynövényekkel. Sok rostot tartalmaznak, aminek előnyei (gyomorfejlődés) és hátrányai is vannak (felszívja a szervezetbe be nem jutó tápanyagokat), így a nagyon fiatal csirkék szervezetének nem lesz hasznos.
  • Mielőtt a csirkéknek adnánk, a fűszernövényeket meg kell mosni, mert a bennük lévő baktériumok károsíthatják a fiatal madarak kényes szervezetét.
  • A gyógynövényeket mindig őrölni kell az emésztés elősegítése érdekében.
  • A fűszernövények puhábbak és könnyebben emészthetőek lesznek, ha forrásban lévő vízzel leforrázzuk őket. Ez azonban nem kötelező.

Milyen növényeket érdemes termeszteni a csirkéknek?

A csirkék táplálására felhasználható sok zöldnövény között vannak igazán hasznosak és vitaminokban gazdagok is. Még a tojásrakást és a madár más paramétereit is javíthatják. Az alábbiakban felsoroljuk a legjobb gyógynövényeket, amelyeket kifejezetten érdemes csirkék számára ültetni.