12 csirkefajta, melyek színes tojást tojnak

2022.05.15.

Üdvözlünk mindenkit, Purinafalváról ismét jelentkezik. Mi Laci és Zsuzsi vagyunk, a legelégedetebb csirkék gazdái. Ma a színes tojásokat tojó csirkékről fogunk beszélni. Ezek a tojások olyan szépek, mintha kimondottan húsvétra festették volna őket! Éppen ezért hívják az őket tojó madarakat húsvéti csirkéknek. Általában nagyon szokatlanként és nehezen gondozhatóként tartják őket számon, így ma megvitatjuk, hogy ez valóban így van-e.

 

Miért színesek a tojásaik?

Az interneten gyakran olvashatjuk azt a tévhitet, hogy a tojás színe a csirke étrendjétől függ. Vasban gazdag takarmány esetén a tojások sötétednek, sok zöld növény fogyasztásakor a tojás zöld színű lesz. Ez nem igaz! A tojás színe genetikailag meghatározott - a csirke fajtájától függ.

 

A "húsvéti" csirkék két nagy csoportra oszthatók - fajtatisztákra és keresztezésekre. Fajtatiszta tyúkból és kakasból ugyanilyen fajtájú, azonos tulajdonságokkal rendelkező csibéket kaphatunk, de ez nem megy keresztezéssel – utódaik teljesen mások lesznek, legtöbbször nagyon gyengék, így a keresztezések nem tenyészthetők tovább. A fajtatiszták és a keresztezések közötti különbségről bővebben az „Különféle csirkék” című cikkben írtunk.

 

A tapasztalt tulajdonosok ennek ellenére néha kísérleteznek saját keresztezésekkel, hogy teljesen váratlan árnyalatú tojásokat kapjanak: például az egyik felmenő kék pigment hordozója volt, a másik pedig barna, így együtt csodálatos zöld héjat kapunk.

 

De ez egy nagyon komoly dolog, amely türelmet és kitartást igényel, mert a gének lehetnek dominánsak és recesszívek. Ez azt jelenti, hogy bizonyos jelek csak egy generáció után jelenhetnek meg. Néha egészen más színt is kaphatunk, mint amire számítottunk, és több generációba is beletelhet, mire pontosan a keresett színben lesz tojásunk. Azt tervezzük, hogy mi magunk is kísérletezünk majd vele, hogy olyan rózsaszín tojásokat kapjunk, amilyenünk még sosem volt.

 

Milyen színűek lehetnek a tojások?

A szokásos fehér és világosbarna szín mellett a tojás lehet sötétbarna, piros, kék, türkiz, zöld és rózsaszín is. Egyes fajtáknál a tojások színe kissé eltérhet, például egy csirke kék és zöld tojásokat is tojhat. Ez teljesen természetes jelenség, ami a tojás színét befolyásoló pigmentek eltérő koncentrációjával magyarázható.