Mit fogyasztanak a tyúkok?

A tyúkok tulajdonosai, a Purinafalván élő Laci és Zsuzsi ismét visszatértek. Ma a tojótyúkok helyes táplálásáról fogunk beszélni.

A mondás szerint az vagy, amit megeszel. Egészségünk, jóllétünk és hangulatunk étrendünktől függ. Ez a tyúkokra is igaz!

A megfelelő étrend kiválasztása

Mivel etessem tojótyúkjaimat? A kérdés visszarepít minket a múltba, hiszen sok évvel ezelőtt mi magunk is kezdők voltunk a baromfitartás területén, és azt sem tudtuk, hogyan fogjunk hozzá. Akkoriban nem sok információ volt az interneten, ezért gyakran vaktában vagy ellenőrizetlen tanácsok alapján cselekedtünk.

Napjainkban a kezdők egy másik problémával szembesülnek: túl sok az információ. Ráadásul a források sokszor ellentmondanak egymásnak. Ezért nagyon fontos a lényeget megragadni ahelyett, hogy elvesznénk a részletekkel kapcsolatos vitákban.

Mi nem jó a tyúkoknak?

Gyakori vita tárgya, hogy melyik étrend a jobb.

Néhányan a saját készítésű takarmányra esküsznek, úgy gondolják, hogy a teljes értékű takarmány mesterséges, emellett antibiotikumokat és növekedési hormonokat tartalmaz. Mások ugyanakkor kizárólag a kész-, teljes értékű takarmányt javasolják, mert véleményük szerint kiegyensúlyozott étrendet magunktól nem tudunk összeállítani a tyúkok számára. Nézzük meg, kinek van igaza!

Beszéljünk először a táplálkozásról. A tojótyúkok étrendje tekintetében meglehetősen kevés egyértelmű tiltás van, a tiltott termékek listája igen rövid.

* Burgonyahéj hajtásokkal, burgonyanövények

* Avokádómag és -héj

* Nagyon sós termékek

* Szárított vagy nem átfőtt hüvelyesek

* Rebarbara

* Romlott vagy rohadt termékek

* A hagymafélék és a fokhagyma a nem javasolt termékek között szerepelnek, azonban kellő elővigyázatossággal adhatók: nagyon körültekintőnek kell lennie, feltétlenül kövesse a szakértők útmutatásait!

Más tiltás nincs.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy minden takarmánytípusnak van létjogosultsága, azonban a „hagyományos” megközelítés gyakran több problémát és bonyodalmat okoz. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a házilag készített takarmány először is időigényes, másodszor pedig nem biztosítja a kiegyensúlyozott összetételt, a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket, amelyeket egy jó teljes értékű takarmányban biztosan megtalálunk.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő étrendet?

A fő problémát a kiegyensúlyozott étrend biztosítása jelenti, ezt pedig nem könnyű megvalósítani. Az emberekkel ellentétben a tyúk szervezete azonnal reagál, ha valamely összetevőből túl sokhoz vagy túl kevéshez jut: a madár túl sokat hízik vagy lefogy, visszahúzódóvá válik, feltöri a tojásokat, kevesebb tojást rak, a tojás íze romlik vagy a tojássárgája fakóvá válik. A kiegyensúlyozott étrend biztosítása érdekében táplálékkiegészítőket alkalmazunk.

A legnépszerűbb takarmány-adalékanyagok (táplálékkiegészítők)

Homok. A tyúkoknak nincs foguk, ezért egészben nyelik le az élelmet, amely a gyomorban esik szét. Ezért a gabonaalapú étrenden tartott tyúkokat hagyjuk homokot és apró kavicsokat csipegetni. Teljes értékű tojó takarmány esetében ugyanakkor nincs szükség homokra: a pelletek eleve kellően kis méretűek, emésztésükhöz nincs szükség további segítségre.

Zúzott kagylóhéj, takarmánymész. A kalcium forrásai, amely az erős tojásokhoz szükséges.

Probiotikumok és prebiotikumok. Az emésztést és az emésztőrendszer egészséges működését elősegítő anyagok.

A tyúkok emésztőrendszerében több millió baktérium alkot mikroflórát. A baktériumok egy része hasznos, de vannak köztük károsak is.

Az emésztőrendszer sikeres működése attól függ, hogy a jó baktériumok száma meghaladja-e a kártékony baktériumok számát. A probiotikumok és a prebiotikumok segítenek az egyensúly megőrzésében.

A probiotikumok jótékony baktériumok. Segítik az egészséges mikroflóra fenntartását az emésztőrendszerben, korlátozzák a kórokozó baktériumok szaporodását, így általánosságban hozzájárulnak a madár egészségéhez. A prebiotikumok speciális szénhidrátok, amelyek táplálékot jelentenek a probiotikumok számára. Minél több prebiotikum található meg az étrendben, annál jobban érzik magukat a jótékony hatású baktériumok.

Szabad a tyúkok számára kalciumforrásként tojáshéjat adni?

A tapasztalatok szerint igen. Ne feledkezzen meg azonban az alábbiakról:

* A tyúk szervezetében a tojáshéjban található kalcium nem szívódik fel olyan jól, mint a zúzott kagylóhéjban lévő kalcium, emellett gyorsabban lebomlik, mint a nagyobb szemcsékben található kalcium. Ez azt jelenti, hogy a madárnak több tojáshéjat kell elfogyasztania ahhoz, hogy szervezete ugyanannyi kalciumhoz jusson, mint a kagylóhéj fogyasztása esetén.

• Alaposan szárítsa és tisztítsa meg a héjat, mielőtt a takarmányhoz adja. Elvégre fertőző kórokozó baktériumok lehetnek a héjon.

• Vegye figyelembe ugyanakkor, hogy ha tyúkjai úgy vélik, hogy megszokott dolog tojáshéjat enni, előfordulhat, hogy saját tojásaikat kezdik majd elfogyasztani. Ezért mi hamar úgy döntöttünk, hogy nem adunk tojáshéjat a tyúkoknak, inkább trágyaként használjuk fel kertünkben.

Miért nincs szükség kiegészítő termékekre, ha a tyúkok teljes értékű takarmányt kapnak?

Ha teljes értékű takarmányt használ, nincs szükség adalékokra.

A teljes értékű takarmány teljeskörűen biztosítja a baromfi tápanyag-, ásványianyag- és biológiaihatóanyag-igényét, kizárólagos étrendnek szánják. Ilyen takarmány például valamennyi, Purina® baromfi teljes értékű takarmány termékcsalád is.

* Ha tyúkjai Purina ® tojó takarmányt fogyasztanak, nem kell aggódnia, hogy elegendő homokot csipegetnek-e: az élelem megemésztéséhez nem lesz szükség extra segítségre.

* Nem jelent problémát a kalciumforrás sem, vagy hogy adjon-e héjat vagy meszet az élelemhez – a Purina ® tojó takarmányban elegendő kalcium található, így a tojótyúk jó minőségű, erős héjú tojásokat rak.

90+10: a kiegyensúlyozott étrend ideális receptje

Milyen további elemeket építhetünk be a tojótyúkok étrendjébe, ha teljes értékű takarmányt kapnak? A kiegyensúlyozott étrend ideális receptje az alábbi:

• A tojásrakás időszakában a tyúkok étrendjének legalább 90%-át tojótyúkoknak szánt teljes értékű takarmánynak kell kitennie.

* Az étrend fennmaradó 10%-át gabonakeverékek vagy egyéb, a tyúkok számára általában az udvarban megtalálható csemegék (fű, giliszták, lárvák) tehetik ki.

Az egyszerűség kedvéért ezt az arányt általában a 90+10 receptnek nevezzük.

Személyes tapasztalatunk: 10 éve használjuk ezt a receptet. Azelőtt különböző takarmányokkal próbálkoztunk, és valóban ez a megoldás bizonyult a legegyszerűbbnek és a legkényelmesebbnek. A tyúkok teljes értékű takarmányt kapnak, de csemegeként szívesen fogyasztanak gabonaféléket, gilisztákat, zöldséget és gyümölcsöt is.

Miért adjunk csemegét a tyúkoknak és mennyisége miért ne legyen több az eledel 10%-ánál?

A tyúkok pont azért szeretik a csemegét, amiért mi is: az élvezet kedvéért!

Először is: étel után kutatni érdekes feladat. A tyúkok előszeretettel kapirgálják a földet gilisztákat keresve, vagy csipegetnek füvet és virágokat. Figyeljen oda, nehogy túlzásba vigyék! Nem kérdés: jobb, ha a tyúkok nem jutnak be a kertbe – erről már első cikkünkben is írtunk.

Másodszor: a csemege a „gazdival” folytatott kommunikáció egyik eleme. Örömmel tapasztalhatja meg, amint Ön felé szaladnak, ha észreveszik, hogy valami ínyencfalat érkezik!

Harmadsorban: igazi finomságokról van szó, ugyanakkor nem szabad túlértékelnünk az íz szerepét. A tyúkok valójában meglehetősen messze vannak a kifinomult ínyenckedéstől, mivel kevesebb mint 350 ízlelőbimbójuk van. Összehasonlításképpen az emberek esetében ez a szám 10 000.

A csemegék aránya a tojótyúkok étrendjében ne haladja meg a 10%-ot! A csemegék nem tartalmaznak hasznos összetevőket – ezeket megtaláljuk a teljes értékű takarmányban. Amennyiben a takarmány aránya 90%-nál kevesebb, a madár nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, étrendje nem lesz kiegyensúlyozott, ez pedig mind az egészségére, mind pedig a tojások mennyiségére és minőségére kihatással lesz.

 

Mi csemege a tyúkok számára?

* Gabonafélék és gabonakeverékek

* Zöldségek

* Zöld növények

* Gyümölcsök

* Dinnyefélék (görögdinnye, sárgadinnye, tök, uborka)

* Aromás fűszernövények, fűszerek

* Fű, virágok és kerti növények

* Giliszták, hernyók, lárvák – ezeket a tyúkok kint általában megtalálják

* Purina® tojó takarmány

Milyen a jó teljes értékű takarmány a tojótyúkok számára? Bemutatjuk a Purina® tojó takarmány példáján.

A teljes értékű takarmány képezi tyúkjai táplálkozásának alapját, ezért fontos, hogy kiváló minőségű takarmányt válasszon.

Az a jó, ha a takarmány mindenféle gyógyszer nélkül biztosítja a madár természetes növekedését, fejlődését és tojástermelését. Ideális esetben, ha a takarmány címkéjén nem utalnak antibiotikum- vagy kokcidiosztatikum-tartalomra, az azt jelenti, hogy a takarmánykeverék, illetve komponenseinek előállításakor, beleértve a premixet is, nem használtak gyógyszereket. Ezt a gyártás valamennyi lépése során szigorú minőségellenőrzésnek kell bizonyítania. A Purina ® tojó takarmányra ez 100%-ban igaz.

A Purina® tojó takarmány összetevői és azok szerepe