Tojótyúkok: az első lépések.

 

Tippek azok számára, akik tojótyúkokat szeretnének tartani

Üdv Mindenkinek! Hadd mutatkozzunk be! Laci vagyok, én pedig Zsuzsi Purinafalváról. Egyszerű gazdálkodók vagyunk, és egyben a világ legjobban tartott tyúkjainak elégedett tulajdonosai. Tizenöt évvel ezelőtt költöztünk a városból Purinafalvára. A legidősebb lányunk, Luca akkor 4 éves volt. Akárcsak a legtöbb gyerek, ő is betegeskedett néha, ezért úgy gondoltuk, hogy a friss vidéki levegő és az házi készítésű ételek jót fognak tenni neki. Vettünk egy nagy házat, kertet alakítottunk ki, és tyúkjaink lettek. Luca hamarosan megerősödött és egészségesebb lett. Mára már kész felnőtt, állatorvosnak tanul, született egy öccse és egy húga is. Családunk egy szép nagy háztartásban él. Boldogok és egészségesek vagyunk, a tyúkjaink is azok, mi más kellene még? Ideje, hogy megosszuk másokkal is boldogságunk titkát. Kezdjük az alapoktól!

Kik tartanak tojótyúkokat és hogyan változtatják meg a tyúkok az életünket?

Legalább három okból érdemes tojótyúkokat tartani:

 • Az első a tojás. Ha szeretné, hogy családjával mindig friss, finom házi tojást fogyaszthassanak reggelire, akkor üdvözöljük a tyúktulajdonosok táborában!
 • A második ok: tojótyúkokat tartani egyáltalán nem nehéz. Kiváló választás, ha még soha nem voltak haszonállatai, és most vágna bele először. A tojótyúkoknak, a kacsákkal vagy a libákkal ellentétben nincs szükségük tóra, és nem foglalnak annyi helyet, mint például a bárányok vagy a kecskék. Etetésük rendkívül egyszerű: a Purina® tojó takarmány minden szükséges összetevőt tartalmaz, így nem kell kiegészítő termékeket adni a baromfinak.
 • És hát a harmadik, de talán legfőbb ok: a tyúkok nagyszerű állatok! Két lábon járó szorongásoldók, semmivel sem kevesebbek a macskáknál vagy a kutyáknál. Ha pedig vidéken él a saját házában, igazán megengedheti magának.

A tyúkok igaz barátainkká válhatnak. Nagyon aranyos, okos állatokról van szó, mindegyikük saját egyéniséggel rendelkezik. Ha több időt tölt velük, képes lesz megkülönböztetni személyiségüket, a tyúkok pedig emlékezni fognak Önre és ha meglátják, Önhöz szaladnak és valami csemegéért kuncsorognak majd. A tojótyúkok még idős korukban is, amikor már nem raknak tojásokat, családja kedvencei maradnak. Ők lesznek a csirkék új generációjának tanítómesterei.

Sokakban felmerül a kérdés: akkor is lehetséges tyúkokat tartani, ha gyerekek is vannak a háznál? Biztosíthatjuk: a tyúkok és a gyerekek tökéletesen kijönnek egymással. Ráadásul így a gyerekek kevesebb időt töltenek a számítógép előtt – hiszen olyan érdekes megfigyelni a tyúkok világát! Emellett a gyerekek a madarakról gondoskodva megtanulják, mit jelent a felelősség. Például megbízhatja őket azzal, hogy minden reggel hozzanak friss tojásokat a tyúkólból. A gyerekek bizonyára értékelik majd a feladatot és örömmel szaladnak a tojótyúkokhoz tojást keresni. És milyen tojás lesz ma? Ugyanakkor a kellemetlen incidensek elkerülése érdekében – amelyek előfordulhatnak, ha madarakkal érintkezünk – nem szabad megfeledkezni az óvintézkedésekről, és a gyermekeket is emlékeztetni kell ezekre. Két alapszabály van:

1. Az első: ne simogassuk a tyúkot, ha nem akarja, különben fennáll a veszélye, hogy megismerkedünk az éles csőrével.

2. A második: mindig mossunk kezet, miután a tyúkhoz vagy a tojásokhoz érünk. Ilyen egyszerű!

Tyúkok a kertben. Hogyan helyezzük el a tyúkólat a rendelkezésünkre álló területen?

Mielőtt csirkéket vásárolna, ki kell találnia, hogy hol helyezi el a tyúkólat. Hiszen egy kert vagy veteményes már van a területen, és elképzelhető, hogy más állatokat is tart.

Az alábbiakban felsorolunk néhány egyszerű tényt, amelyeket fontos figyelembe vennie tyúkjai életterének kiválasztásakor.

 • A tyúkok szívesen kapirgálnak a földben és nemcsak a nekik szánt ételt csipegetik, hanem mindent, ami az útjukba kerül. Ez azt jelenti, hogy nem lehet szabad bejárásuk a kertbe vagy a veteményesbe, mert tönkreteszik a növényeket: kikaparják a földet, kiszedik az elvetett magokat vagy lecsipegetik a palánták hajtásait.
 • A tyúkok tudnak repülni, legalábbis képesek átrepülni az alacsony kerítésen. Ezért, ha nem szeretné a kertben kergetni a csirkéket vagy rendszeresen a szomszéd földjéről összeszedni őket, javasolt a tyúkólat legalább 2 méteres kerítéssel körülvenni – ilyen magasra biztosan nem merészkednek.
 • A tyúkokat nem szabad közös baromfiólban tartani vízimadarakkal, mivel a nyirkosságtól megbetegszenek, emellett a tyúktakarmány nem kifejezetten alkalmas eledel a libák és a kacsák számára. Ezeket a madarakat elkülönítve kell tartani.

A fajta kiválasztása az Ön céljainak megfelelően

A madár fajtájának megválasztása szintén fontos tényező. Magyarországon jelenleg elég sok fajta tyúk elérhető:

Tojó hibrid fajták, a nagyobb termelékenység érdekében:

 • Tetra SL
 • Hy-Line
 • Lohman
 • Bovans
 • Leghorn

Kettőshasznú:

 • Shaver
 • Kendermagos magyar tyúk (őshonos)
 • Sárga magyar tyúk (őshonos)
 • Fehér magyar tyúk (őshonos)
 • Erdélyi kopasznyakú (őshonos)
 • Fogolyszínű magyar tyúk (őshonos)
 • Magyar nemesített tyúk (őshonos)
 • Rhode Island
 • New hampshire
 • Plymouth rock
 • Sussex
 • Australorp

Tyúk, csibe vagy tojás?

Az interneten folyamatosan vitatott kérdés, hogy milyen korú tojótyúkot érdemes vásárolni. Ez az Ön céljaitól függ.

Amennyiben az Ön számára fontosabb, hogy a tyúk a lehető leghamarabb tojásokat kezdjen rakni, vásároljon felnőtt, 17-18 hetes tojótyúkot. Szinte azonnal tojásokat rak majd. Ekkor viszont megfosztja magát az örömtől, amelyet az jelent, ahogy egy aprócska pelyhes kiscsibéből fiatal életerős csirkét nevel.

● A sztenderd megoldás azok számára, akik maguk szeretnének csirkét nevelni, és életük első napjaitól részesei lenni növekedésüknek, ha naposcsibét vagy legfeljebb 3 hetes csibét vásárolnak. A naposcsibék ráadásul szállítás szempontjából is ideálisak, mivel az első napon nincs szükségük eleségre.

● Végül pedig azok, akiknek már vannak tojótyúkjaik, de szeretnék felfrissíteni az állományt: vásároljanak megtermékenyített tojást a kívánt fajtából és helyezzék az egyik tyúk alá. A következő cikkekben azt is megosztjuk Önnel, hogyan keltessen otthon csirkéket.

Hol szerezzük be a csirkéket?

Több lehetőség áll rendelkezésre csibék vagy felnőtt csirkék vásárlására.

● Takarmánybolt. Egyszerű, kényelmes megoldás. Manapság már a legtöbb Purina takarmányforgalmazó ír össze csirkét és adott napon értük lehet menni és átvenni. Emellett ott helyben a takarmányt és az egyéb kiegészítőket is kényelmesen meg lehet vásárolni. A takarmányboltban segítséget kaphat az állat tartásával kapcsolatban, az ott dolgozók szívesen állnak a rendelkezésére.

● Vidéki állatvásár. Előnye például, hogy olcsó és gyors, ilyen piac sok helyen megtalálható. Hátránya lehet viszont, hogy sokféle árus közül lehet választani, ezért Ön a megfelelő tapasztalat hiányában belefuthat esetleg beteg állat vásárlásába.

● Vásárlás gazdálkodótól-tenyésztőtől. Ha ezzel a lehetőséggel él, számoljon vele, hogy a tenyésztőtől vásárolt csirke drágább lehet, emellett időt kell szánnia arra, hogy ellátogasson a gazdaságba és megnézze, milyen körülmények között tartják a csirkéket, ellenőrizze a tisztaságot, és hogy lát-e beteg madarakat. Viszont mindenről a saját szemével győződhet meg. A tenyésztő emellett segít Önnek pontosan az igényeinek megfelelő tojótyúkokat és fajtát kiválasztani. A szándékos megtévesztés esélye kisebb, mint a piacokon, mivel a gazdálkodók számára fontos a jó hírnév.

Az egészséges naposcsibe jellemzői

Az egészséges naposcsibék felismerésében számos szabály nyújt segítséget. Amennyiben most vásárol először csirkét, nem lesz könnyű elvégeznie a vizsgálatot, azonban a tapasztalattal ez egyre könnyebbé válik.

Reflexek ellenőrzése

Fektesse a csirkét a hátára. Az egészséges csirke 3 másodpercen belül lábra áll. Ha a csirkének 3 másodpercnél több időre van szüksége, az arra utal, hogy gyenge és lusta.

Szemek

Az egészséges csirke szeme nyitva van, tiszta és fényes. A fénytelen, csukott szemek problémára utalnak.

Köldök

Egészséges csirkék esetében a köldök tiszta és teljesen bezárult. Eltérést jelent, ha a köldök sárgájamaradványokkal szennyezett, a tollak fehérjével szennyezettek és a köldökgyűrű nincs bezárulva. Különösen veszélyes, ha a szikzacskó nem teljes visszahúzódása miatt nem zárul be – ez életveszélyes a csirke számára.

Lábak

Az egészséges csirke lába normális színű, nem duzzadt. Eltérésről gyulladt, vörös térdízület esetén beszélünk. A normálistól eltér a deformált lábujj: ez a jellemző vagy genetikai eredetű, vagy az étrendhez B-vitaminokat adva könnyen helyrehozható.

Csőr

Az egészséges csirke csőre tiszta, az orrnyílások zártak. Eltérésről szennyeződések, kipirosodás és deformáció esetén beszélünk.

Has

Az egészséges csirke hasa puha és rugalmas, eltérésnek minősül a feszes has és bőr.

Tollazat

Az egészséges csirke tollazata száraz és fényes, eltérésről fénytelen, nedves tollazat esetén beszélünk.

Testhőmérséklet

Az egészséges csirke testhőmérséklete 40-40,8 °C; 38 °C alatt veszélyesen alacsony, 41 °C felett túl magas.

A nem megállapítása

Kezdőként ez nem olyan könnyű feladat, legyen nagyon óvatos, nehogy a csirke megsérüljön.

1. Távolítsa el az ürüléket a csirke végbeléből. A madarat a kloáka árka felett bal kézben tartva három ujjal enyhén nyomja meg a hasat oldalt. A folyékony ürülék távozásakor óvatosan törölje meg a kloákát tiszta vattapamaccsal.

2. Bal kezével tartsa lefelé a csirke fejét: a lábaknak a mutató- és a középső ujj között kell elhelyezkedniük, a nyaknak pedig a kisujj és a gyűrűsujj között. A csibének teljesen mozdulatlannak kell lennie.

 

A kiadványban kitalált karakterek és események szerepelnek, a kiadvány reklámcéllal készült.