Tojásból készült édességek

2022.10.01.

Folytatjuk a tojás varázslatos tulajdonságainak bemutatását. Igen, tényleg úgy gondoljuk, hogy a tojások varázslatosak. Most elmeséljük, hogyan teszik kedvenc, elégedett tyúkjainak finom házi tojásai meséssé a sütést és az édességeket.

 

A tojások és a sütés

Ha szeret sütni, akkor valószínűleg megfigyelte, hogy szinte nincs recept tojás nélkül: briósok vagy aprósütemények, piték vagy palacsinták – mindegyikhez kell tojás!

Elárulunk néhány titkot a tojások sütésben játszott szerepéről – segítségükkel könnyen tökéletesítheti megszokott receptjét, így kifogástalan süteményeket készíthet.

• Ha tojásfehérjét adunk a pite töltelékéhez, nem fog kifolyni.

• A tojássárgája omlóssá és lággyá teszi a tésztát. A titok: a tojássárgája még lágyabb lesz, ha cukorral alaposan kikeverjük.

• Ha azt szeretnénk, hogy a tészta rugalmas legyen és összeálljon, egész tojást teszünk bele. A titok: ha a tojásfehérjét a tojássárgájától elválasztva habbá verjük, a sárgáját pedig cukorral kikeverjük, a tészta könnyű és nagyon omlós lesz.

• A túl sok tojásfehérjétől a tészta ragadóssá válik és nem tartható el sokáig. Egyes receptekben a tojások egy része helyettesíthető tojássárgájával.

• Ha azt szeretnénk, hogy a briós vagy a pite aranybarnára süljön, felvert tojással kenjük meg, mielőtt a sütőbe tesszük.

Természetesen a tojás jellemzői a sütemény ízét is meghatározzák. Minél frissebb, annál jobb és annál jobb lesz a tészta is. Nem szabad romlott, öreg vagy hibás tojásokat felhasználni.

A nagyobb vállalatok tojás helyett tojásport vagy -keveréket – tojásfehérjéből és -sárgájából álló keverék – tesznek a tésztába. Ezek az összetevők egészségügyi szempontból biztonságosak, azonban össze sem hasonlíthatók válogatott takarmánnyal etetett kedvenc tyúkjaink házi tojásaival. Ez az oka annak, hogy a gyári sütemények meglehetősen íztelenek, míg a házi, igazi tojással készült sütemények finomak és illatosak.

 

Teljes kiőrlésű tojásos kenyér

A tojást nemcsak édességek vagy cukrászsütemények, hanem kenyér készítéséhez is használjuk. Az alábbiakban megosztjuk kedvenc kenyerünk receptjét: a teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően nagyon jótékony hatású, a tojássárgája pedig igazán lággyá és könnyűvé teszi.

* 500 g teljes kiőrlésű liszt

* 5 db tojássárgája

* 300 ml langyos víz

* 5 csipet szárított élesztő

* 1 g só

* 100 g cukor

Válasszuk szét a sárgáját a fehérjétől, majd dolgozzuk össze a cukorral és a sóval. A fehérjét például tojásfehérje-omlett készítéséhez használhatjuk fel (a recept megtalálható egyik korábbi cikkünkben). Öntsük a langyos vizet a cukorral összekevert tojássárgájára.

Szitáljunk át 400 g lisztet, keverjük össze az élesztővel, öntsük a tojásos-vizes keverékhez és gyúrjuk össze, közben fokozatosan hozzáadva a maradék 100 g lisztet.

Helyezzük meleg helyre a tésztát, majd, ha megkelt, enyhén gyúrjuk át és várjuk meg, amíg ismét megkel. Minél többször gyúrjuk át a tésztát, annál lágyabb lesz a kenyérbél.

Végül tegyük a megkelt tésztát egy mély sütőedénybe, és süssük először magas hőmérsékleten 10 percig, majd 180 °C-on 30-40 percig.

5 perccel azelőtt, hogy a kenyér elkészülne, kenjük meg a felületét felvert tojássárgájával, majd tegyük vissza a sütőbe sülni.

Fedjük le a megsült kenyeret tiszta kendővel, majd hagyjuk langyosra hűlni. Már fogyaszthatjuk is!

 

Tojásból készített édességek és italok

A házi tojás egyedülálló termék. Finom és egészséges ételek egész sorát készíthetjük el belőle. Olyan fogásokról beszélünk, amelyek esetében a tojást minimális hőkezelésnek vetjük alá, esetleg akár teljesen nyers állapotban marad.

A bolti tojás ilyen célokra nem alkalmas és még veszélyes is lehet: a baromfigazdaságokban nagy a fertőző betegségek kockázata, így a tojásban kórokozó baktériumok lehetnek. Ez viszont nem igaz a házi tojásokra!

Hiszen tyúkjait kezdetektől fogva ismeri, olyan egészséges takarmánnyal eteti, mint például a Purina® tojótakarmány, odafigyel a jóllétükre, tökéletesen tisztán és rendben tartja a tyúkólat – vagyis teljesen biztos lehet abban, hogy a tojótyúkok nem szenvednek semmilyen betegségtől. Ez azt jelenti, hogy akárhogyan elkészítheti a tojást, ez csak a recepttől függ.

Az alábbiakban megosztjuk Önnel kedvenc tojásos édességeink és italunk receptjét.

Almafelfújt

Az ősz legfontosabb desszertje, mivel sokakhoz hasonlóan nekünk is meglepően bőséges almatermésünk volt idén. A felfújt íze az alma fajtájától függ: édes almához kevesebb, savanyúhoz több cukrot kell hozzáadni.

* 600 g hámozott alma (héj és magok nélkül)

* 2 db tojásfehérje

* 100-150 g cukor

* 10-15 g instant zselatin

* 250 ml víz

Süssük meg sütőben az almákat, majd hűtsük le, és pürésítsük turmixgéppel.

Öntsünk a zselatint egy pohár vízbe, melegítsük fel, de ne forraljuk. Hűtsük langyosra.

Amíg a zselatin kihűl, verjük mixerrel a pürét, hozzáadva a tojásfehérjét és a cukrot. A térfogatnak a duplájára kell növekednie, a massza pedig laza és sűrű legyen.

Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá vékony sugárban a lehűlt zselatinos oldatot.

Keverjük jól össze, öntsük formákba és hagyjuk 3-4 órán át a hűtőszekrényben, amíg a felfújt megszilárdul.

Jó étvágyat!

 

Krémes csokoládés mousse

Minden gyerek szereti a csokoládét – persze nem a keserűt, hanem a tejcsokoládét. A felnőttek a karakteresebb csokoládéízt kedvelik. Ezért szerettünk bele mindannyian a krémes csokoládés mousse-ba – felnőttek és a család ifjabb tagjai egyaránt rajonganak érte. Mindössze négy összetevője van, és nagyon egyszerű elkészíteni:

* 4 db tojássárgája

* 80 g cukor

* 165 g fekete keserű csokoládé

* 300 ml 30%-os tejszín

Adjunk hozzá 50 ml vizet a cukorhoz, keverjük meg, majd főzzünk cukorszirupot.

Verjük fel a tojássárgájákat és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a forró szirupot. Verjük tovább, amíg az egész massza le nem hűl.

Olvasszuk meg a csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízfürdőn, és keverjük össze a tojássárgájával.

Verjük fel a tejszínt és adjuk hozzá.

Öntsük a formákba és tegyük hűlni a hűtőszekrénybe. 3-4 óra múlva kész is a finom és egészséges nyalánkság. Nagyszerű választás egy kis délutáni nassoláshoz!

 

Tojásból készült italok

A tojáslikőrről mindenki már gyerekkorában hallott, de valószínűleg csak kevesen kóstolták. Hiszen a legtöbbek általában boltban vásárolják a tojást, abból pedig nem javasolt tojáslikőrt készíteni, mivel az elkészítés során a tojás semmilyen hőkezelésen nem esik át, nyers marad.

Azonban a kedvenc tyúkunk házi tojásából készült ital minden szempontból előnyös a szervezet számára, mivel tartalmazza a friss tojásban megtalálható valamennyi hasznos anyagot – erről az előző cikkben beszéltünk.

A tojáslikőr segít az oly gyakran előforduló gyerekkori megfázások esetén, erősíti a hangszálakat, jót tesz a csontoknak, javítja a bőr és a haj állapotát és csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét a szervezetben. Az alábbiakban megosztjuk kedvenc receptünket.

Tojáslikőr tejjel és mézzel az egészség megőrzésére és az immunrendszer erősítésére

* 2 db tojás

* 50 g porcukor

* 2 evőkanál méz

* fél citrom

* 1 bögre tej

Válasszuk szét a tojásokat. Keverjük ki porcukorral a tojássárgáját, majd adjuk hozzá a mézet.

Enyhén melegítsük fel a tejet – ne legyen forró, nehogy a tojás kicsapódjon. Adjuk a cukorral kikevert tojássárgáját a tejhez.

Mixerrel verjük habbá a tojásfehérjéket a citromlével és egy csipet sóval. Óvatosan öntsük bele a tejet és tojássárgáját tartalmazó tálba.

Öntsük poharakba és már fogyaszthatjuk is. Felnőttek és gyerekek egyaránt szeretik, és a megfázás első jeleinél alkalmazva egy szempillantás alatt el is múlik a betegség. Különösen javasolt este fogyasztani, mert a tejnek és a méznek köszönhetően tökéletesen ellazít, és kellemes, boldog álmokról gondoskodik.

Ha szeretné, hogy tojótyúkjai mindig egészségesek legyenek és rendszeresen nagy, finom tojásokat rakjanak, vásároljon Purina® tojótakarmányt bármelyik Purina® márkaboltban.